Főoldal > EGÉSZSÉG > Kiesett? Semmi baj, újra nő!

Kiesett? Semmi baj, újra nő!

betegségegészségfog
0

Írta: and

A legtöbbünk rémálma, hogy az évek múlásával szép lassan lemondhatunk fogsorunkról,

A legtöbbünk rémálma, hogy az évek múlásával szép lassan lemondhatunk fogsorunkról, amit aztán protézissel vagy más fogimplantátumokkal kell pótolnunk. Jó hír azonban, hogy hamarosan megoldódhat ez a gond, hiszen jön a „biofog”, amit a fogínyhiányoknál lévő íny sejtjeiből fejlesztettek ki a tudósok. 

A „biofog”

A jelenleg még laboratóriumi stádiumban lévő felfedezés során a szakembereknek az emberi ínysejteket egy bizonyos típusú embrionális egérsejttel kellett kombinálniuk ahhoz, hogy az ínysejtekből fog alakuljon ki. Ezt követheti majd, hogy ugyanezt humán felnőtt sejtekkel is el tudják érni – minderről a King’s College professzora, Paul Sharpe számolt be a Journal of Dental Research című lap online kiadásában.

A mostani vizsgálatban éretlen fogak létrehozása volt a cél, amiket aztán beültettek a felnőttek ínyébe, hogy azokból alakuljanak ki a működő fogak. Mint azt az arcfejlődés és őssejtbiológia szakértője elmondta: az implantátumokkal az a legfőbb baj, hogy természetes foggyökerek hiányában a rágás és annak hatása csontvesztést okoz az implantátum környezetében. Ezzel szemben a biotechnológiai módszerekkel létrehozott „élő” fog kevésbé fenyegeti a szomszédos szövetek épségét. „A fogak ugyanis olyan élő struktúrák, melyek a rágásnak megfelelően alkalmazkodnak a körülményekhez. Képesek elmozdulni, és ennek révén fenntartják a környező íny és fogak épségét” – magyarázza a munkacsoport vezetője.

fog2.jpg ()A legfőbb nehézséget az jelentette a mostani kutatás során, hogy olyan megfelelő sejtforrást találjanak, melyek a klinikai rutin körülmények között is használhatók és melyek felnőtt embereknél is elegendő mennyiségű sejtet szolgáltatnak egy úgy nevezett „biofog” kialakításához, mely a fogimplantátumok életképes alternatívája lehet – fejtegette Sharpe. Mint a tudós elmondta, a kutatás eredményes volt, hiszen sikerült olyan forrást találni, ahonnan szükséges mennyiségben nyerhetők a bőr és íny felszínén fellelhető sejtek.

Csak természetesen

Sharpe és munkatársai felnőtt emberek fogínyéből izoláltak bőr és íny felszínén lévő sejteket, amiket aztán egér embrionális fogból származó többféle szövet, például csont és porc kialakulásáért felelős sejtekkel tenyésztették együtt. Majd ezeket egerekbe ültették. Ebből a sejtkombinációból végül sikerült olyan hibrid humán-egér fogakat kialakítani, melyekben ugyanúgy megtalálható a dentin, zománc és foggyökér, mint a természetes fogakban.

Bár egyelőre csak laboratóriumi körülmények között nyert igazolást az eljárás, aminek következtében fogkorona és foggyökér is formálódhat, de „a mostani tapasztalatok alapján megtalálhattuk azokat a könnyen kinyerhető bőr és íny felszínen lévő sejteket, melyek reális forrásként szolgálhatnak humán biofogak kifejlesztéséhez” – hangsúlyozza Sharpe.

A következő lépés a humán felnőtt csont- és porcképződésért felelős sejtek forrásának megtalálása lesz, mert egyelőre ezekből a sejtfajtákból csak embrionálisak állnak a kutatók rendelkezésére.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X