Főoldal > EGÉSZSÉG > Puffadás, fejfájás, pattanások? – Figyeld meg, mit eszel!

Puffadás, fejfájás, pattanások? – Figyeld meg, mit eszel!

betegségbőregészségfejfájáspattanástáplálkozás
0

Írta: and

Az ételintolerancia fogalma lassan került be a köztudatba, máig rengeteg tévhit övezi, sokan nincsenek tiszt&

Az ételintolerancia fogalma lassan került be a köztudatba, máig rengeteg tévhit övezi, sokan nincsenek tisztában valódi jelentésével, tüneteivel és kezelési módjával. Becslések és felmérések szerint az európai lakosság 15-30 százalékánál mutatható ki ételintolerancia, és ez az arány egyre csak nő, ezért nem árt tisztán látni a témában.

Ételallergia vagy ételintolerancia?

A legtöbben még mindig azt gondolják, az ételintolerancia csak egy új, divatos kifejezés az ételallergiára. A két betegség között alapvető különbségek vannak. Az ételallergia által kiváltott tünetekért az immunrendszer a felelős: az ételben található allergén azonnali immunválaszt hoz létre (kiütés, viszketés, légszomj stb.). Ezek a tünetek heveny lefolyásúak, és akár életveszélyesek is lehetnek. Ételintolerancia esetén a tüneteket az emésztőrendszer okozza, ahol az adott táplálék gyulladásos folyamatot hoz létre. A panaszok általában órákkal később jelentkeznek csak, és egy idő után – akár maguktól – elmúlnak. A gyakori emésztési problémák azonban súlyosabb betegségekhez is vezethetnek, ezért fontos a kivizsgálás!

A leggyakoribb intoleranciák: laktóz, glutén, szénhidrát, alkohol, fruktóz, élesztő.

allergia2.jpg ()Mikor gyanakodj?

Az ételintoleranciának eléggé szerteágazó tünetei lehetnek. Sokszor ártalmatlannak tűnő haspuffadással, fej- vagy hasfájással, illetve hasmenéssel kezdődik, de ha ez gyakran ismétlődik, akkor kezdd el egy naplóba vezetni az étkezéseket. Ha észreveszed, hogy bizonyos ételfajták fogyasztása után jelentkeznek az emésztési zavarok, akkor szánd rá magad egy kivizsgálásra! Fordulj akkor is orvoshoz, ha nem múló ekcémával vagy pattanásos bőrrel küzdesz, gyakran gyulladt a füled vagy folyik az orrod, illetve folyton kimerültnek érzed magad, ugyanis ezeket is okozhatja az ételintolerancia.

Hogyan mutatható ki?

Ma már különböző módszerekkel, akárcsak az ételallergiánál, az ételintolerancia esetében is pontosan kimutatható, mely ételek vagy ételcsoportok okozzák a kellemetlen tüneteteket. A hagyományos eljárás a kizárásos diéta, melynek lényege, hogy a gyakran, nagy mennyiségben fogyasztott élelmiszereket elhagyjuk az étrendünkből, amíg a tünetek megszűnnek. Ezután egyesével visszavezetjük őket, így kizárhatjuk a „bűnösöket”. Gyorsabb és pontosabb módszer a laboratóriumi vizsgálat. Végeznek gyorstesztet, amely során 46 féle élelmiszert vizsgálnak, de lehetőség van a modern, gépi diagnosztikára is. Utóbbi esetén minimális vért vesznek, és az alapján egy speciális fehérjechippel ellátott gép 226 élelmiszert tesztel. Ugyan ennek ára még elég magas, cserébe viszont nagyon pontosan kiszűrhető, mely élelmiszerek okoznak bélrendszerünkben gyulladást.

Mit (t)egyél ételintolerancia esetén?

Ha a vizsgálatok valamely élelmiszerre vagy összetevőre pozitív eredmény hoznak, akkor sajnos csak az eliminációs diéta segíthet. Mivel az ételintoleranciának nincs gyógymódja, ezért az egyetlen megoldás, ha részben vagy jobb esetben teljesen száműzöd étrendedből az adott ételt. A kezelő orvosodat kérdezd bátran, mivel helyettesítheted az adott ételt vagy összetevőt! Persze ez nem jelenti azt, hogy soha többet nem fogyaszthatsz abból az élelmiszerből, de számolnod kell vele, hogy akkor a kellemetlen tünetetek is újra jelentkezni fognak.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X