Főoldal > EGÉSZSÉG > A szoláriumozók bőre gyorsabban öregszik

A szoláriumozók bőre gyorsabban öregszik

bőrszépségszolárium
0

Írta:

Böjtölj és méregteleníts okosan és hatékonyan! Dr. Boros-Gyevi Márta esztétikai bőrgy&

Böjtölj és méregteleníts okosan és hatékonyan!

Dr. Boros-Gyevi Márta esztétikai bőrgyógyásza a negatív hatásokról és azok bőrgyógyászati kezelési lehetőségeiről beszélt.

Több szolárium, több anti-aging termék

A brit Cancer Research UK kutatói 2500 felnőttet vontak be egy felmérésbe, amelyet akkorra időzítettek, amikor egy ismeretterjesztő kampányt is elindítottak a szolárium használatról.

A felmérés azt is kimutatta, hogy napágy kedvelői 43 százalékban alkalmaznak anti-aging termékeket, szemben a nem használókkal, akiknek csak 20 százaléka vásárol ilyen termékeket. Ez a különbség a 25 évnél fiatalabbaknál is megfigyelhető: közülük 19  százalék használ anti-aging terméket, ellenben a nem szoláriumozók közül csak 5 százalék.

Az már korábbi kutatásokból kiderült, hogy a használók zöme azért szoláriumozik, mert pihentetőnek tartja, és főként, mert jóval vonzóbbnak találja magát barna bőrrel. Arra a kérdésre is választ kerestek, miért folytatják a szoláriumozást azok, akik már tisztában vannak az ezzel járó veszélyekkel. 41 százalék úgy nyilatkozott, hogy nyaralás előtt szeretnének barnák lenni, és csupán 24 százalék ismerte be, hogy így vonzóbbnak érzi magát. 11 százalék azt mondta, hogy a téli hónapokban is szeretne napsütötte bőrszínt, 5 százalék azért használja, mert a barátai is ezt teszik, és 7 százalék érzi magát ettől fiatalosabbnak.

solar2.jpg ()Külső és belső károk

“Az az igazság, hogy a szolárium éppen a bőr korai öregedését és fokozott ráncképződést okoz, sőt a pigmentációt is fokozza. Már bebizonyosodott, hogy a napágyakban fekvők bőre a túl erős UV sugárzás miatt károsodik, elvékonyodik.  A külső jeleken kívül komolyabb károsodást is okozhat a túlzásba vitt szoláriumozás, ugyanis károsítja a bőrsejtek DNS-ét. És minél inkább károsodik a DNS, annál nagyobb az esélye a bőrrák kialakulásának” – hangsúlyozza a bőrgyógyász. “Szakértők szerint ráadásul havi egy szoláriumozás nem növeli a pigmentációt és a ráncokat, de a közel 50 százalékkal növeli a melanóma kialakulásának esélyét. A szoláriumokban döntően UVA van, ami a melnoma kialakulásáért és a bőr öregedéséért felelős, de UVB is van benne, ami az összes többi bőrdaganatnak (basalioma, laphámcarcinoma) kedvez.”

A Cancer Research UK szakemberei kampányuk során azzal szeretnék felhívni a szolárium okozta bőrkárosodásra, hogy nagy bevásárlóközpontokba helyeztek ki speciális fényképezőgépeket. Ezek segítségével az érdeklődők tulajdonképpen beszkennelhetik az arcbőrüket, hogy láthatóvá váljanak a bőr felszínének elváltozásai. A kampányolók abban bíznak, hogy a szolárium-használók rá fognak döbbenni, hogy mesterséges barnulás miatt bőrük gyorsabban öregszik a természetesnél.

Ellenőrzés és arcfiatalítás

Dr. Boros-Gyevi Márta szerint, aki rendszeresen szolizik, legalább évente egyszer vegyen részt egy számítógépes anyajegy ellenőrzésen, amely rögzíti a vizsgált képleteket, ezért később össze lehet hasonlítani az így készült fotókat. De akinek sok anyajegye van, vagy a családban előfordult melanoma, az egyáltalán ne szoláriumozzon! A bőr fiatalítására is léteznek hatékony bőrgyógyászati módszerek, így például lézer és a rádiófrekvencia előnyeit egyesítő eljárások, a dermaroller, a hiarulonsavas feltöltés és a botox. A megfelelő és hatékony kezelést vagy kombinációt kizárólag esztétikai bőrgyógyásszal konzultálva érdemes kiválasztani.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X