Főoldal > EGÉSZSÉG > Játék, szaladgálás közben gyermekeink soha ne egyenek!

Játék, szaladgálás közben gyermekeink soha ne egyenek!

balesetegészségfulladásgyerek
0 0

Írta:

Ennek súlyossági foka széles skálán mozog. Szerencsére többségében következmé

Ennek súlyossági foka széles skálán mozog. Szerencsére többségében következmények nélkül, köhögés kíséretében távozik az idegentest a légutakból, azonban sajnos néhány esetben tragikusan, a kisgyermek halálával végződhet mindez. 

Legtöbbször játék, szaladgálás közben akkkor történik meg a baj, ha a gyermek közben eszik, rágógumizik, vagy cukorkát szopogat. Ezért gyermekeknek játszás, szaladgálás közben soha ne adjunk ennivalót! Mindemellett az apró magvakat, pl. mogyorót, kiflivéget, más rágcsálni valókat a kisgyermekek beszippanthatják, akárcsak az apróbb játékokat, alkatrészeket. Utóbbiakra a gyártók rá is írják, hogy három éves kor alatt nem javasoltak fulladásveszély miatt. Ugyanez a körültekintés szükséges a darabos ételek esetén is!  Ezért apró magvakat, rágcsálnivalót se adjunk három év alatti kisgyermekeknek! 

A későbbiekben is csak nyugodt körülmények között, ülve, felnőtt felügyelete mellett nassoljanak, étkezzenek a kisgyermekek!

Az  ilyen balesetek, tragédiák többsége elkerülhető lenne a helyes előrelátással, neveléssel,  családi példamutatással.

A megelőzés mellett az is nagyon fontos, hogy ha mégis megtörténik a baj, akkor a szülő, a helyszínen tartózkodó felnőtt megfelelő elsősegélynyújtásban részesítse a gyermeket.

futas2.jpg ()Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet a Nemzeti Gyermek és Ifjúságbiztonsági Akcióterv keretében ez évben „Gyermeknaptól – Gyermeknapig” egy éves Otthonbiztonsági balesetmegelőzési programot kezdeményez. A program célja a figyelemfelhívás, a gyermekbiztonság előtérbe kerülése, ezáltal a gyermekbalesetek megelőzése.

Forrás: Országos Gyermekegészségügyi Intézet


További cikkeink a témában

e-szám mentesfüstli

Már a boltokban a Sága E-szám mentes, díjnyertes Füstlije! (x)

Írta:
2 órája 0 0

Idén másodszor rendezték meg a Mentes-M versenyt, ahol 114 termék mérettette meg magát. A Húsimádó szekcióban többek között a Sága Foods ízletes Füstli Natural virslijei is díjat nyertek. Ezek az első E-szám mentes virslik, amelyek ebben az elismerésben részesültek. A Sága ezen újdonságai már kaphatók a boltokban, így akár Ön is megkóstolhatja őket.