Főoldal > EGÉSZSÉG > Napmániások, figyelem! Így készítheted fel bőröd a napozásra

Napmániások, figyelem! Így készítheted fel bőröd a napozásra

bőregészségnapnapégés
0

Írta: and

Egy ilyen hosszú, hideg tél és az őszies tavasz után nem csoda, hogy epekedve vártuk az első napsugarakat. Sokan m&

Egy ilyen hosszú, hideg tél és az őszies tavasz után nem csoda, hogy epekedve vártuk az első napsugarakat. Sokan már most a vízpartra vagy egy parkba vonultak napozni. Bőrünk azonban ilyen hirtelen nem tud felkészülni a napsugarak agresszív hatására, ezért inkább jobb, ha még egy kicsit türelmes vagy. Ha megfogadod tanácsainkat, hamarosan nyugodtan élvezheted a napsütést anélkül, hogy aggódnod kéne a bőrrák és egyéb szövődmények miatt.

A napozás pozitív hatásai

Az utóbbi években folyamatosan azt hallottuk, hogy tartózkodnunk kell a napozástól a bőrkárosodás miatt, azonban a napsugárzásnak számos pozitív hatása is van. Az egyik legfontosabb, hogy segíti szervezetünkben a D-vitamin képzést, amely a kalcium felszívódásához nélkülözhetetlen. Éppen ezért napozással lassítható vagy megelőzhető a csontritkulás. Friss kutatások azt is bebizonyították, hogy a mellrák kialakulásában is szerepet játszik a D-vitamin hiánya, ezért ha magasabb nálad a rizikófaktor, kifejezetten ajánlatos a mértékletes napozás. A napsütés ezenkívül számos bőrproblémára is jótékony hatással van (pl. akné, ekcéma), és persze kedélyünket is javítja.

nap2.jpg ()Erősítsd bőrödet belülről!

Ha gondtalanul szeretnéd élvezni a napsugárzás pozitív hatásait, a legjobb, ha időben megkezded bőröd felkészítését. Tévhit, hogy napozás előtt elég alaposan bekrémezni magunkat, hogy elkerüljük a bőrkárosodást. A télen napsugárzástól elszokott bőrünket sokként éri az erős UVA- és UVB-sugárzás, ezért sokszor még naptej használata mellett is leéghetünk. A legfontosabb, hogy a bőröd számára fontos vitaminokból ilyenkor többet vigyél be a szervezetedbe, akár táplálékkiegészítő formájában. C-vitaminból ajánlott a napi 1000 mg, hiszen ez a vitamin felelős a szabadgyökök elpusztításáért. E-vitaminból és béta karotinból is fogyassz többet: előbbi a bőröd védelméért és regenerálásért felelős, míg utóbbi a napsugarak káros hatásaitól véd, és segíti a szép barna szín elérését.

Vizsgáld meg gyógyszereidet és kozmetikumaidat!

Gondoltad volna, hogy a gyakori leégés hátterében egy arckrém vagy fájdalomcsillapító is állhat? Jó néhány kozmetikum és gyógyszer tartalmaz olyan hatóanyagot, amely fényérzékenységet okoz, ezért nyár előtt nem árt átnézned, miket használsz. Az aknés bőrre való krémek, tonikok gyakran tartalmaznak benzoilperoxidot vagy szalicilsavat, amelyek mellett nem ajánlott a napozás, ezért válts inkább kíméletesebb készítményekre. A fájdalomcsillapítók közül kerüld az ibuprofen és naproxen tartalmúakat. Ha bármilyen betegség miatt rendszeresen gyógyszert kell szedned, nyaralás előtt mindenképp ellenőrizd a betegtájékoztatót, hogy megengedett-e a napozás a kezelés alatt.

Az utolsó lépések

Ha már belülről megerősítetted bőröd védekezőképességét, ideje külsőleg is kezelésbe venni. Kezdd egy teljes testradírral, amely segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, utána az alapos hidratálásról se feledkezz el! Nyaralás vagy az első napozás előtt menj el kozmetikushoz, hogy alaposan kitisztítsa az arcbőröd, nehogy az apró pattanások, mitesszerek „besüljenek”. És végül válaszd ki a bőrtípusodnak megfelelő napvédő krémet, amely lehetőleg vízálló és könnyen felszívódó legyen. A magas faktorszámú naptejek megfelelő védelmet nyújtanak, és szépen le lehet barnulni velük, de bőröd egészsége érdekében a déli órákban még így is húzódj inkább árnyékba.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X