Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 tipp, hogy az egész napunk jól teljen a strandon

5 tipp, hogy az egész napunk jól teljen a strandon

egészségnapnapfénynyárstrand
0

Írta:

A hűs víz, a forró napsütés és az ínycsiklandó fagylalt elengedhetetlen kellékei az é

A hűs víz, a forró napsütés és az ínycsiklandó fagylalt elengedhetetlen kellékei az évszaknak, azonban ezek maradéktalan élvezetéhez nem árt hideg fejjel gondolkozni, és megfogadni néhány melegen ajánlott tanácsot. A felhőtlen strandoláshoz Dr. Fáy Andrea bőrgyógyász szakorvos ad nekünk néhány hasznos tippet.

„Sokan úgy gondolják, csak akkor van szükség elővigyázatosságra, ha egzotikus külföldi országba utaznak, azonban vannak olyan alapszabályok, amelyeket minden esetben érdemes betartani, ha vízpartra indulunk. A strandtáskába mindenképp kerüljön be a megfelelő védettséget biztosító fényvédőkrém, a vállat takaró, vékony felső és valamilyen folyadék – lehetőleg hűtött víz. Ezek mellett azonban érdemes napszemüvegről, kalapról és papucsról is gondoskodni!” – tanácsolja a doktornő.

1. Hol táborozzunk le? A vízpartra érve először is az ideális helyről gondoskodjunk. Próbáljunk olyan területet választani, ahol a nap állásának változásával is biztosítottnak tűnik az árnyék, de fák hiányában egy napernyő is kiváló megoldást jelent.

nap2.jpg ()2. Védekezzünk a nap ellen! Amikor átöltöztünk fürdőruhára, kenjük be magunkat a bőrtípusuknak megfelelő napozó krémmel még akkor is, ha épp a vízbe indulunk, és miután kijöttünk onnan, ismételjük meg a műveletet. A déli és koradélutáni órákban lehetőség szerint maradjunk az árnyékban, vagy vegyünk fel egy fehér pólót, amely megvéd a káros sugaraktól. Különösen fontos ez a gyermekek esetében, akiknek érzékenyebb a bőre. A napszúrás ellen világos színű kalappal védekezhetünk, amit érdemes időnként be is vizezni.

3. Óvjuk a szemünket és a fülünket! Szemünk védelméről egy UV-szűrős napszemüveggel gondoskodhatunk, a vízben pedig érdemes úszószemüveget viselnünk, hogy megelőzzük az esetleges kellemetlen fertőzéseket. A szemünk mellett a fülünkről se feledkezzünk meg: a vízből kiérve mossuk meg, majd folyassuk ki a vizet a hallójáratunkból, és töröljük meg a törölközőnk egy tiszta csücskével. Ha később mégis azt érezzük, hogy fáj vagy zúg, legközelebb mindenképpen használjunk füldugót.

4. Mindig viseljünk papucsot! Ez nem csak a talpunkat óvja a sérülésektől vagy rovarcsípésektől, de a gombás fertőzésektől is megvédhet, főképp a zuhanyzó vagy illemhely látogatásakor.

5. Ebédidő! Akár otthonról hozunk magunkkal, akár a strandon vásárolunk valami harapnivalót, kerüljük a melegben könnyen romló ételeket, mint például a tojást. Figyeljünk oda a higiéniára is: étkezés előtt alaposan mossuk meg a kezünket, vagy használjunk nedves törlőkendőt, és evőeszközeinket is tisztítsuk meg.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X