Főoldal > EGÉSZSÉG > Az őssejtkutatás lehetőségei napjainkban

Az őssejtkutatás lehetőségei napjainkban

betegségegészségőssejt
0

Írta:

Annak ellenére, hogy Magyarországon az őssejt, mint téma jól ismert a megkérdezett 18-64 éves nők kör&

Annak ellenére, hogy Magyarországon az őssejt, mint téma jól ismert a megkérdezett 18-64 éves nők körében egy kutatás rámutatott: az őssejt felhasználásával és a lehetőségeivel kapcsolatban már nem áll elegendő információ a rendelkezésükre. A kutatás résztvevőinek 82%-a nem volt tisztában azzal, hogy a tárolt őssejt mennyiségétől függ egy esetleges jövőbeni transzplantáció sikere. A megkérdezettek fele úgy gondolta, hogy az őssejtbeültetés már ma is elterjedt gyógymód és nem lepődött meg azon, hogy jelenleg is több mint 80 különböző betegség gyógyítására alkalmazzák. A válaszadók 48%-a értett egyet azzal, hogy az őssejtterápia a következő 10 évben világszerte széles körben elterjedt terápia lesz.

A Segítő Kéz program első kedvezményezettjei Alex, egy román kisfiú és Nelly, egy szlovák kislány. Mindketten gyermekkori agyi bénulásban szenvednek, de az őssejt terápia új lehetőséget nyitott meg a családok számára.

CBC_AttitűdKutatas1.jpg ()

Alex és Nelly esete bármelyikünkkel előfordulhat. A román kisfiú egészségesen született, de 11 hónapos korában megakadt az étel a torkán és leállt a légzése, az oxigénhiány pedig agyi bénulást okozott. 2013 márciusában egy klinikai kísérlet részeként, a Segítő Kéz programon keresztül intravénásan megkapta saját köldökzsinórvéréből származó őssejtjét az amerikai Duke University Kórházban. Bár a baleset óta 2 év telt el, még mindig nagy az esélye annak, hogy a fiú szervezetének károsult részei befogadják az őssejteket – erre azonban a kezelést követő fél év ad majd végleges választ.

A Segítő Kéz programon keresztül a vállalat megkezdte azon rászoruló magyar gyermekek eredményeinek kivizsgálását is, akiknek az őssejtterápia esélyt adhat a gyógyulásra. „Reméljük, hogy hamarosan egy magyar kisgyermek sikertörténetéről is beszámolhatunk, melyet várhatóan a legjobb amerikai kórház egyikében, a Duke University kórházban végezhetünk el. Ebben az intézményben a köldökzsinórvérben lévő őssejtekkel kapcsolatos klinikai kutatások világszinten is kimagaslóak. 

ballakozma.jpg ()„Jelenleg több mint 80 betegség gyógyítására alkalmazzák az őssejt terápiát. Az őssejtkutatás sokat ígérő eredményei alapján a jövőben sok más olyan betegség kezelésére is alkalmas lesz, mint például az autizmus, az 1. típusú cukorbetegség, a születés közben fellépő oxigénhiány, a gyermekkori agyvérzés vagy a súlyos immunhiányos betegség“ – mondta Dr. Miroslav Kubeš kutatás-fejlesztési vezető.

Balla Eszter színművész és Kozma Orsi énekesnő hisznek az őssejtárolás és transzplantáció lehetőségében. “Az egyedülálló, placentáris vérvételi szolgáltatásnak köszönhetően maximalizálható a levett köldökzsinórvér mennyisége. Mivel a köldökzsinórvér mennyisége és a rendelkezésre álló őssejtek száma befolyásolja egy esetleges jövőbeli transzplantáció sikerességét, fontosnak tartom, hogy a lehető legtöbb vért és őssejtet tároltassam el születendő gyermekem egészsége érdekében.“ Kozma Orsi énekesnő, aki nyár végén hozza világra ikreit, hozzátette: „Lenyűgöz a támogatói program. Remélem, soha nem lesz rá szükségünk, de megnyugtat a tudat, hogy szükség esetén a legjobb kezekben lesznek gyermekeim.”


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X