Főoldal > EGÉSZSÉG > Az orvos válaszol – Mindennapi egészségügyi dilemmák

Az orvos válaszol – Mindennapi egészségügyi dilemmák

egészség
0

Írta: and

Mínusz 5 kg egy hét alatt! Melyik rosszabb: Éhesen edzeni vagy étkezés után végezni a gyakorlatsort

Mínusz 5 kg egy hét alatt!

Melyik rosszabb: Éhesen edzeni vagy étkezés után végezni a gyakorlatsort?

Éhesen jobb. Ha éhgyomorra edzel, több zsírt égetsz el – mondja dr. Molly Kimball. “Az evés ugyanis megnöveli az inzulinszintet, ami megnehezíti az elraktározott zsír elégetését” – magyarázza Kimball. Viszont, ha egy könnyű snacknél többet eszel és egy órán belül edzeni mész, akár hányingerrel és görcsökkel is  számolhatsz, ami miatt rövidebb ideig tudsz majd edzeni. Így aztán persze „jobb, ha nem falatozol edzés előtt, hacsak nem olyan nagy intenzitású mozgásra készülsz, mint egy kiképzőtábor, amelynél előfeltétel a mega energia, vagy ha szédülsz, ami valószínűleg alacsony vércukorszintre utal” – tanácsolja a szakember. Kimball szerint a legjobb, ha pár falatkával elnyomod az éhséged: egy kicsi szénhidrátot vigyél be fehérjével és egy kevés zsírral (mint amennyit pl. egy kakaóvajas teljes kiőrlésű keksz tartalmaz) – ez így igazán könnyen emészthető energiabomba.  

Mi a rosszabb: Kihagyni a reggelit vagy bedobni egy fánkot a reggeli megbeszélésen?

Nos, bizonyára tisztában vagy azzal, milyen is az ideális, egészséges reggeli (alacsony zsír-, valamint magas rost- és fehérjetartalmú). Ám, ha a kérdés az, hogy inkább bekapj-e egy fánkot, vagy jobb, ha éhezel, akor nem kérdéses: inkább a fánk, minthogy később az éhség miatt tutira sokkal többet egyél, segítve ezzel a zsír elraktározódását – mondja Stephanie Clarke. Egyél egy sima mázas fánkot (260 kalória), amihez kortyolj el egy zsírszegény cappuccinót (80 kalória) vagy egy bögre sovány tejet. Mártogasd a tejbe a fánkot, hiszen a fehérjékben gazdag ételek csökkentik a velük fogyasztott szénhidrátok vércukoremelő hatását. Amennyiben mindig menet közben eszel, legyen nálad olyan egészséges étel, mint a müzliszelet vagy a zsírszegény görög joghurt.

Mi a rosszabb: Kontaktlencsével aludni vagy egy pohár vízben tárolni azokat?

Jobb, ha kontaktlencsével alszol, ugyanis van esély rá, hogy a csapvízben található parazitáktól megvakulj – mondja Sandra Belmont, a Langone Medical Center klinikai szemész docense. Természetesen a mindennapos lencseviselés sem kockázatmentes, hiszen egy csúnya szemfertőzést vagy egy szemgolyón jelentkező fekélyt is összeszedhetsz vele (de ezek legalább kezelhetők). Mindig legyen nálad a tartósítószer-mentes védőfolyadékból, amibe bármikor, ha szükséges, bele tudod tenni a lencséket.
 
dilemma2.jpg ()Mi a rosszabb: Egy összecsapott 10 másodperces fogmosás vagy egy gyors szájöblögetés?

A szájvíztől érezheted úgy, hogy szépek a fogaid, a mentától pedig, hogy friss a leheleted, de ez nem elég hatásos, ha elhanyagolod a fogmosást összegzi véleményét Rana Stino, chicagoi székhelyű fogorvos. Hogy miért? Szükség van arra, hogy a fogkefe sörtéi lesúrolják a lepedéket, az ételmaradékokat, és kimossák a baktériumokat a fogak közül. Ráadásul a legtöbb szájöblítő alkoholt tartalmaz, ami kiszárítja a szádat, és ez végül furcsamód rossz leheletet okoz. Ezért, ha választani kell, akkor egy gyors fogmosás is jobb a semminél, de azért nem ez az ideális. A fogak lágy, 2 perces súrolása a leghatékonyabb módja a fogszuvasodás és az ínybetegségek elleni védekezésnek. És ne feledd: becsületesen kell két percig mosni a fogaidat, amit nem olyan nehéz beilleszteni a napi ütemtervedbe.
   
Mi a rosszabb: Egy nap többször is szunyókálni vagy csak akkor lefeküdni, ha már szinte elájulsz a fáradtágtól?

Bár a többszöri, apró durmolások csábítóak lehetnek, ám nem feltétlenül segítenek abban, hogy pihentebbnek is érezd magad. Egy átlagos szundikálási idő 8 vagy 9 perces, és ez közel sem elég hosszú idő ahhoz, hogy újra frissnek érezd magad a szendergést követően magyarázza Michael J. Breus, Ph.D., a Sleep Doctor’s Diet Plan c. könyv szerzője. Végső soron ez az egész alvási ciklus lényege: ha valóban mélyen alszol akkor, mikor megszólal az ébresztő hangja, valószínűleg igen nehéz lesz életet lehelni beléd és még a ciklusod is összezavarodik. Próbálj inkább 30-60 perccel korábban lefeküdni a megszokottnál, így az ébredési időd egybeesik egy, az észhez térést könnyebbé tevő ciklussal.  

Mi a rosszabb: Koszos lepedő vagy piszkos törülköző?

Egyértelműen a piszkos törülköző, mert ez rejtekhelye sok baktériumnak és gombának, jobban, mint a lepedő, hiszen az előbbit vizesen is használod. Márpedig a mikrobák szeretik a nedves környezet, és a törcsivel zuhanyzás után még le is dörzsölöd az elhalt hámsejteket. „A fürdőlepedők továbbítják azokat a kórokozókat, melyek a bőr és a szem fertőzéseiért felelősek – állítja dr. Elizabeth Scott. Épp ezért a Simmons College Higiéniai és Egészségügyi Otthon és Közösségi Központ társigazgatója szerinte a legjobb, ha hetente egyszer átmossuk a törülközőt forró vízben, vagy egy színmegőrző fehérítő programban. Mivel azonban a lepedő is gyűjti az elhalt hámsejteket és a zsírt, így célszerű tiszta arccal ágyba bújni, hogy ne legyen gond a következő nagymosásig.

Mi a rosszabb: Kihagyni az edzést és úgy tenni, mintha mi sem történt volna vagy extra nehéz gyakorlatsorral pótolni a kimaradást a legközelebbi kondizáskor?

A szervezetnek szüksége van pihenőidőre, ezért ne aggódj, ha kihagysz egy alkalmat: A pihenőnap ugyanis javítja az izmok állapotát, ami pedig kulcsfontosságú az izomépítési folyamatban magyarázza Natalie Wessel, személyi edző Portlandből. Ráadásul, ha túlságosan megerőlteted magad, könnyebben megsérülsz. „A túlzásba vitt megerőltetés tönkreteszi az izmokat, a szalagokat és az inakat, így az edzés könnyen vezethet ránduláshoz és húzódáshoz” – mondja Wessel. Nyilvánvalóan a legjobb a rendszeres edzés, de ha egy alkalom kimarad, attól még nem fogsz sem hízni, sem elveszíteni a megszerezett erőnléted. Mit tegyél tehát? Élvezd ezeket a bliccelős napokat, és a következő edzést az eredeti tervek szerint végezd.  

Mi a rosszabb: Nem enni zöldségeket, mert utálod az ízét vagy vajban és sajtban áztatva enni azokat?

A zsiradék hozzáadása a zöldekhez valóban megnöveli a szervezet azon képességét, hogy könnyebben fel tuja szívni a zsírban oldódó tápanyagokat, mint amilyen a likopin és a béta-karotin – állítja a Purdue Egyetem jegyzeteiben olvasható tanulmány. De egy bödön vaj? Erre nincs semmi szükség. Próbáld ki inkább, hogy 2 evőkanálnyi kecskesajthoz 1 evőkanálnyi fenyőmagot, pesztót és egy csipetnyi parmezánt teszel – mondja Rachel Beller, az Eat to Lose, Eat to Win szerzője. Így élvezheted a zöldségfogysztással járó előnyöket (és a finom ízt) anélkül, hogy átalakítanád azokat energiabombává.  

Mi a rosszabb: Lustaságból nem mosni kezet vagy túlzásba vinni a kézfertőtlenítő használatát?

Talán hallottál már néhány rossz dolgot az antibakteriális vegyi anyagról, a triclosanról, de ez az antibakteriális szappanokban található meg, nem pedig a kézfertőtlenítőben. És bár a Centers for Disease Control és a Prevention szerint a szappan és a víz segít legjobban legyőzni a baktériumokat, ám szorosan ott a nyomában a 2. helyen a kézfertőtlenítő, ami kitűnő választás, ha nincs mosdó a közelben. „Általában igyekezz tisztán tartani a kezed, amivel megakadályozhatod a betegségek terjedését mondja dr. Shira Doron, a fertőző betegségek specialistája. Mivel azonban ennek a legrosszabb mellékhatása valószínűleg a száraz kéz lesz, így nem árt, ha tartasz egy apró hidratálót is a táskádban.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X