Főoldal > EGÉSZSÉG > Mi állhat a fáradékonyság, feledékenység mögött?

Mi állhat a fáradékonyság, feledékenység mögött?

betegségegészségfáradtságfeledékenységmemóriapajzsmirigy
0

Írta:

Mínusz 5 kg egy hét alatt! Fantasztikus nyeremények egy kattintásra! Középkorú, ismert pajzsmirigybeteg

Mínusz 5 kg egy hét alatt!

Fantasztikus nyeremények egy kattintásra!

Középkorú, ismert pajzsmirigybeteg nő jelentkezett be dr. Marton Anna belgyógyász, kardiológus, diabetológushoz, általános, de fokozódó panaszokkal. Történetéből kiderül, hogy nem vehetjük félvállról az olyan gyakori problémákat sem, mint a fáradékonyság és a feledékenység.

Szívprobléma a háttérben?

A páciens pajzsmirigybetegséggel élt, aminek okán időszakonként járt is az illetékes pajzsmirigy szakrendelésre. Dr. Marton Annához általános tünetek miatt fordult, mint a feledékenység, kisebb fogyás, nagyfokú fáradékonyság, amelyeknek korábban nem találták a magyarázatát. Ezek a panaszok fokozódtak, már a hétköznapi teendők is egyre nagyobb terhet jelentettek a hölgynek, a feledékenység pedig rányomta a bélyegét az életminőségre. Türelmes természetű lévén viszonylag sokáig jól tűrte a panaszokat, és egyszerűen a munka és az otthoni teendők erős nyomásának tulajdonította a tüneteket. Végül mégis utána szeretett volna járni a dolognak, ezért keresett fel egy kardiológust, mert szívproblémára gyanakodott.

Romló memória

A memóriapanaszok voltak olyan mértékűek, amelyek miatt a doktornő gyanakodni kezdett, hogy ezek már meghaladják a mindennapi stresszterhelés miatti mértéket. A beteg erősen panaszkodott is erre. Az elfoglalt háziasszonyoknál, dolgozó nőknél előfordulhat, hogy elfelejtik befizetni a csekket, de ez a páciens már az aznap reggel történtekre sem tisztán emlékezett. Mivel ő maga egy precíz, vezető beosztású pénzügyi szakember volt, roppant zavarónak érezte, hogy bármennyire próbál helytállni, a feledékenysége ezt erősen akadályozza. Ezt azonban a korábbi családorvosi, üzemorvosi vizsgálatok a zsúfolt, stresszes életvitelnek tulajdonították. A probléma mélysége azonban csakis a részletes kikérdezés során tárulhat fel, vagyis a betegekre szánt idő döntő jelentőségű. Végül a romló memória, mint markáns tünet vezetett odáig, hogy Marton doktornő vérvizsgálatot rendelt el.

faradt2.jpg ()Megnagyobbodott mellékpajzsmirigy

– Az én gondolkodásom középpontjában mindig olyan betegségek állnak, amelyeken tudok változtatni. Olyan vizsgálatoknak nem fogom nekiindítani a beteget, amelyek olyan betegségeket igazolhatnak, amelyeket nem lehet befolyásolni. Ebben az esetben azonban a gyengeség és a feledékenység a mellékpajzsmirigyet tette „gyanússá” – ismerteti dr. Marton Anna. – A vérvétel után kiderült, hogy a kalciumszint jóval magasabb, a foszforszint jóval alacsonyabb a megfelelőnél, vagyis a szűrővizsgálatok adekvátak voltak. A további vizsgálatok – így a későbbi CT is – markánsan jelezték, hogy az egyik mellékpajzsmirigy jelentősen megnagyobbodott, a betegnek jóindulatú adenómája van, mely jelentős mellékpajzsmirigy hormon túltermelést eredményezett.

A beteget ezek után – rövid gyógyszeres kezelést követően – megműtötték, és tulajdonképpen látványosan elmúltak a panaszai. Az étvágya visszatért, a súlya rendeződött, a fáradékonyága elmúlt és a memóriája sem okozott többé gondot.

Dr. Marton elmondása szerint fontos tudni, hogy a belgyógyászatban minden mindennel összefügg, így egy alapos orvosi kivizsgáláson gondolni kell a ritkábban elforduló, de létező betegségekre, melyek önmagukban, vagy akár bizonyos megbetegedések egymással társulva gyakrabban előfordulhatnak.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X