Főoldal > EGÉSZSÉG > Kézfertőtlenítő: melyik a leghatékonyabb?

Kézfertőtlenítő: melyik a leghatékonyabb?

baktériumbetegségegészségfertőtlenítőinfluenzakézkézfertőtlenítővírus
0

Írta: and

Az 1990-es évek óta az alkohol alapú kézfertőtlenítők a gyors  fertőtlenítés legjobb eszkö

Az 1990-es évek óta az alkohol alapú kézfertőtlenítők a gyors  fertőtlenítés legjobb eszközeivé váltak. Az emberek nap mint nap használják remélve, hogy ezzel biztosabban elkerülhetik a meghűlést és az influenzát. Ám van egy nagyon nagy hátrányuk: bár megölik a legtöbb baktériumot és vírust, ugyanakkor pillanatok alatt elpárolognak és nincs hosszú távú hatásuk.  Ez azt jelenti, hogy szinte azonnal fel tudjuk szedni a baktériumokat egy  újabb tárgy megérintésekor. Ráadásul néhányan arról is panaszknak, hogy az alkoholos kézfertőtlenítők kiszáradást és bőrirritációt okoznak.

Az új játékos

Mára megjelent a piacon egy új generációja a kézfertőtlenítőknek. Ezek többsége benzalkónium-klorid hatóanyagú. Ezt, mint antimikrobiális vegyi anyagot tartják számon, mely elpusztítja a baktériumokat és óvja a bőrt. Emellett alkalmazása hatékony: akár 6 órán belül elég egyszer használni.   

Akkor most melyik a legjobb?

„Ez igazán egyszerű: az alkohol alapú” mondja Jason Tetro mikrobiológus. Tetro fő feladata a kanadai Ottawai egyetem laboratóriumában, hogy a kézfertőtlenítők hatékonyságát vizsgálja.

Jobb hatékonyság

„Az alkohol szélesebb spektrumban tud kórokózókat pusztítani” vallja Tetro. „A legtöbb nem alkoholos kézfertőtlenítő hatásos ugyan a baktériumok ellen, de nem tud mit tenni az olyan vírusok ellen, mint a norovírus (mely általában a luxushajók fedélzetén  szokott gyomorjárványokat okozni), a közönséges nátha vírus és a hepatitis vírus, ezen belül főleg a hepatitisz A.”

hands2.jpg ()Tetro a gondosan ellenőrzött vizsgálatok alapján elismeri, hogy a nem alkoholtartalmú kézfertőtlenítőknek is van hosszú távú hatása, de afelől már nincs meggyőződve, hogy a védelmet a laboratóriumon kívüli világban is tudják biztosítani.

„Ha a kezeid viszonylag tiszták és éppen csak megérintettél valamit használat közben, akkor megvan az esélye annak, hogy tartós marad a hatás” – mondja. „De ha olajos vagy makacs szennyeződés kerül a kezedre, akkor a fertőtlenítő azt ugyan leoldja, de már nem képes a tiszta állapot további fenntartására.

Valós hatékonyság

„Másik hátránya a nem alkoholos kézfertőtlenítőknek – teszi hozzá , hogy az ismételt használatakor általában egy észrevehető réteg, „trutyi” jelenik meg a kézen. Az  alkoholos kézfertőtlenítőkben viszont épp az a jó, hogy akárhányszor használhatod őket, minden egyes alkalommal 20-30 másodperc alatt biztosan elpárolognak.„

Ráadásul az alkoholos kézfertőtlenítőket jobban bevizsgálják olyan valós környezetben, mint amilyen egy klinika vagy egy kórház itt már bizonyítottak a fertőzések leküzdésében. Ezért is van az, hogy az olyan szervezetek, mint a CDC és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolják, hogy az egészségügyi dolgozók gyakran mossanak kezet és használjanak akár minden tárgy megérintése után alkohol alapú kézfertőtlenítőt. 

A szárazság megelőzése

„Az alkohol valóban szárít” – mondja Tetro felidézve azt a kutatást, amely szerint 3000 felhasználóból minden negyvenediknél kialakultak olyan bőrproblémák, mint például a kontaktekcéma. Ám szerinte  a legtöbb esetben a szárazság nem okoz súlyos problémákat. Tetro szerint könnyen megelőzhető a kézfertőtlenítővel kapcsolatos kiszáradás és irritáció. Elég, ha hidratálót használunk. Egyébként az alkoholtartalmú kézfertőtlenítők olcsóbbak is alkoholmentes társaiknál. 

Mindezeket figyelembe véve Tetro mindenki számára csak javasolni tudja a gyakori használatát az alkoholos kézfertőtlenítőknek. „A legideálisabb az volna, ha mindenki hordana magánál kézfertőtlenítőt. Hiszem, hogy az emberek rájönnek arra, hogy ez nem csupán az influenza, hanem minden más vírus ellen hatékony védelmet nyújt.  

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X