Főoldal > EGÉSZSÉG > A húsevés két egészségesebb módja

A húsevés két egészségesebb módja

gasztrohúshúsevésreceptvegetáriánus
0

Írta: and

Gondolatban már egyre jobban eltávolodtál a húsfogyasztástól, nem is mindig esik jól, de még

Gondolatban már egyre jobban eltávolodtál a húsfogyasztástól, nem is mindig esik jól, de még nem állsz készen teljesen a vegetáriánus létre? A megoldás: csökkentsd az adagot! A következő két étel nem tartalmaz sok húst, mégis nagyon finomak. Tuti, hogy nem marad hiányérzeted!

Bolognai mártás kevés hússal
Adag: 4

Hozzávalók:

½ kg gomba
1 fej vöröshagyma
2 sárgarépa
½ zeller
2 ek. olívaolaj
20 dkg sovány darált marha-és sertéshús keverék
2 ek. paradicsompüré
1 ek. vörösbor
80 dkg lucullus paradicsom
1 ek. tejszín vagy tej

Elkészítés:

1. Vágjuk apróra a gombát, a hagymát, a sárgarépát és a zellert.

2. Alacsony lángon melegítsük fel az olajat egy közepes serpenyőben. Adjuk hozzá a zöldségeket, majd időnként kevergessük, amíg meg nem puhulnak (kb. 15 perc). Tegyük bele a húst, majd kevergessük még 5 percig. A paradicsompürével és a vörösborral pároljuk tovább, amíg a legtöbb folyadék elpárolgott (kb. 2 perc).

3. Forgassuk bele a paradicsomot, majd az egészből főzzünk sűrű mártást lassú tűzön (kb. 30 perc). Végül keverjük hozzá a tejszínt vagy a tejet. Kóstolás után tovább fűszerezhetjük, ha szükséges.

4. Tálaljuk tésztával és reszelt parmezánnal.

Mit tartalmaz egy adag?
290 kcal, 17 g fehérje, 20 g szénhidrát, 4 g rost, 10 g cukor, 14,5 g zsír, 404 mg nátrium

bolgnai2.jpg ()Sült paprikás-fokhagymás bárány
Adag: 4

Hozzávalók:

1 ek. római kömény
½ kg. kicsontozott bárányhús kockákra vágva
2 ek. szójaszósz
1 ek. reszelt fokhagyma
½ tk. piros paprika
ízlés szerint só, bors
2 ek. olaj
1 fej vöröshagyma apróra vágva
2 piros kaliforniai paprika felszeletelve
1 csésze mogyoróhagyma apróra vágva

Elkészítés:

1. Pirítsuk meg a római köményt serpenyőben közepes lángon. Vedd le a tűzről, és add hozzá a bárányt, a szójaszószt, a fokhagymát és a pirospaprikát, ízlés szerint sózd és borsozd. Hagyd a húst így pácolódni 15 percig.

2. Forrósíts fel egy ek. olajat nagy serpenyőben, majd a hagymát és a paprikát dinszteld barnára (kb. 5-10 perc.) Tedd egy tálba.

barany3.jpg ()3. Ugyanebbe a serpenyőbe tedd a maradék olívaolajat, és ha felhevült, add hozzá a bárányt. Pirítsd meg a hús minden oldalát, majd öntsd vissza a serpenyőbe a paprikás-hagymás keveréket.

4. Add hozzá a mogyoróhagymát, és még 1 percig süsd az egészet. Tálaláskor korianderlevelekkel díszítheted.

Mit tartalmaz 1 adag?
285 kcal, 24 g fehérje, 11 g szénhidrát, 3 g rost, 4 g cukor, 16 g zsír, 357 g nátrium


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X