Főoldal > DIÉTA > Mi a különbség a vegetáriánus és a vegán között?

Mi a különbség a vegetáriánus és a vegán között?

egészségvegavegánvegán étrendvegetáriánus
0

Írta:

A növényi étrendre váltás a kutatások alapján csökkenti a koleszterin- és a vérnyomásszintet, és nem mellesleg a környezetnek is jobbat tehetsz vele. De mégis melyik a megfelelőbb a számodra? Vegetáriánus? Vegán? Mi a különbség? Segítünk!

Mit kell tudni a vegetáriánus étrendről?

Ez a diéta a legegyszerűbb módja annak, hogy több növényi eredetű élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk. Hagyományosan a vegetáriánusok nem fogyasztanak húsféléket, és egyéb állati részekből készült ételeket, mint például a csontleves. Vannak, akik tojást és tejtermékeket sem fogyasztanak, de van, akinek ez belefér, sőt, időnként akár a halak is.

A különböző vegetáriánus étrendeknek különböző az elnevezésük is.

Lacto-ovo vegetáriánus: nem fogyaszt húst, tenger gyümölcseit, húskészítményeket, de eszik tojást és tejtermékeket.

Lacto-vegetáriánus: nem fogyaszt húst, tenger gyümölcseit, húskészítményeket, tojást, de eszik tejtermékeket.

Peszkatáriánus: nem fogyaszt húst, húskészítményeket, de eszik tenger gyümölcseit, tojást és tejtermékeket.

Miben különbözik ettől a vegán étrend?

A vegán étrendből még több élelmiszertípus esik ki, hiszen akik így élnek, egyáltalán nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket. Így amellett, hogy nem esznek húst, húskészítményeket, tenger gyümölcseit, tojást, tejtermékeket, zselatint sem fogyasztanak, és vannak, akik mézet sem. A vegánság nem csak az étkezésben jelenhet meg, a táplálkozási szokásokon túl sokaknál teljes életmódváltást is jelent, így nem használnak olyan termékeket, amelyeket állatokon teszteltek, olyan kozmetikumokat, ruhákat, tárgyakat, amelyeknek állati eredetű dologhoz lehet köze. Tehát a legnagyobb különbség a két étrend között az, hogy a vegánok lemondanak minden állati eredetű dologról is. A vegán étrendnek van egy mellékága is, a nyers-vegánság: ők azok, akik csak nyers, feldolgozatlan, növényi alapú élelmiszereket fogyasztanak.

Kinek melyik a megfelelőbb?

Hogy melyik étrend az ideálisabb a számodra, az részben attól függ, hogy miért szeretnél lemondani a húsról, az állati eredetű dolgokról. Csökkenteni szeretnéd a koleszterinszinted, a szénlábnyomod, de nem tudsz lemondani a sajtról? Ezeknek a kritériumoknak a vegetáriánus étrend felel meg. Le szeretnél mondani a húsról, de nem tudnál minden állati eredetű dolgot száműzni? Egy rugalmasabb vegetáriánus diéta, mint például a peszkatáriánus ideális lehet a számodra. Az állatokkal való bánásmód foglalkoztat, az ő jólétük motivál? Érdemes jobban utánaolvasnod a vegánságnak.

Ami nagyon fontos, hogy akármelyik diéta is szimpatikus a számodra, arról először egyeztess a háziorvosoddal, hogy az egészségi állapotod lehetővé teszi-e ezt az életmódváltást. Ha zöld utat kapsz, akkor érdemes egy dietetikus segítségét is kérned, hogy segítsen abban, hogyan pótold például a kieső fehérjét, illetve az egyéb tápanyagokat. Ha új étrendbe kezdesz, nagyon fontos, hogy fokozatosan szoktasd át magad, nem egyik napról a másikra, mert az a szervezetednek nagyon drasztikus lenne. Mindig egy-egy élelmiszertípust hagyj el, fokozatosan.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X