Főoldal > DIÉTA > 8 tuti tipp kezdő vegetáriánusoknak

8 tuti tipp kezdő vegetáriánusoknak

diétaételétkezéshúshúsmentestáplálkozástáplálkozási irányzatvegavegánvegetáriánus
0

Írta: and

A vegetáriánus életmód elkezdése nem mindig könnyű, főleg, ha sok évnyi “húsevő” &

A vegetáriánus életmód elkezdése nem mindig könnyű, főleg, ha sok évnyi “húsevő” életmód után szeretnél zöldség-központú ételekre váltani. Az is nehézséget jelent, ha a barátaid, családtagjaid mind esznek húst, csak te szeretnéd mellőzni.

Ha te is kacérkodsz a gondolattal, itt van néhány fontos lépés a vegetarianizmus felé.

1. Tölts több időt az állatokkal!

Ha sok időt töltesz az állatokkal és sokat játszol velük, elfelejted, hogy tulajdonképpen ők a kajád. Nézz a szemükbe, azokba a gyönyörű, emberszerű szemükbe! A legtöbb állatot senki nem védi meg az emberektől. 

2. Fokozatosan állj át!

Képtelenség vegetáriánussá válni egyetlen éjszaka alatt. Inkább próbáld ki, hogy csak néhány napig nem eszel húst. A húsevésről a növényi táplálékra váltani nagy meló. Egy idegen nyelvet sem tud az ember egyik napról a másikra megtanulni, így van ez az étkezési szokásokkal is. Csak nyugodtan, kezdd lassan! Próbáld meg először a vörös húst kiiktatni egy hétre, aztán szépen fokozatosan a csirkét is!

3. Szokd az új ízeket!

A növényi alapú ételek is ízletesek. Nagyon sok új ízt tapasztalhatsz meg, ha kipróbálod. Amikor legközelebb boltba mész, nézd meg, mit vehetnél hús helyett! Nagyon sokan azt gondolják, hogy vegetáriánusnak lenni drága, egy vérbeli „boltbajáró” tudja, hogy ez nem igaz.

4. Vegyél egy vegetáriánus szakácskönyvet!

Ha elképzelésed sincs, hol kezdd, jó inspirációt kaphatsz egy vegetáriánus szakácskönyv által. Amikor élvezed azt, amit eszel, nem is fogod hiányolni a húst az ételedből. A sok színes képpel rendelkező vegetáriánus szakácskönyv a legjobb!

5. Ismerd meg a húshelyettesítőket

Ismerd meg és próbáld ki a különféle húshelyettesítőket. Jó alternatíva a szója, a szejtán, és akár különféle zöldségekből is készíthetsz fasírtokat, “húspogácsákat”. Ha ezeket tálalod a családi ebéden, a húsevők szinte észre sem fogják venni a különbséget!

vegetarianus2.jpg ()

6. Legyél szerelemes a gyümölcsökbe, zöldségekbe!

A több zöldség és gyümölcs beiktatása az étkezéseidbe az egyik legfontosabb lépés a vegetarianizmus felé. Fedezd fel a nyers zöldségek és gyümölcsök ízét és élvezd! De a gyümölcsök nagyon jók például a gluténmentes pitébe is. De akár meg is ihatod a gyümölcsöket úgy, hogy a vizedhez vagy teádhoz adsz néhány gyümölcsöt.

7. Emlékezz a motivációdra!

Amikor vegetáriánussá szeretnél válni, fontos, hogy teljesítsd az elvárásaidat. Minden reggel emlékezz rá, miért hagytad abba a húsevést. Akár fogyni szeretnél, akár spórolni, akár egészségesebben élni, akár megmenteni az állatok életét, tartsd ezt a célodat mindig szem előtt! Ha más vegetáriánusokkal lógsz, az szintén segíthet elérni a célod.

8. Figyelj a tápanyagok bevitelére!

Nagyon fontos, hogy mindig figyelj oda a tápanyagok bevitelére! Ez a diéta mindent megad a szervezetednek, amire szüksége van a kellő működésre, de az arányokra oda kell figyelned! Kérd ki az orvosod véleményét, hogy milyen tápanyagokat kell fokozott figyelemmel bevinned a szervezetedbe! Nagyon sok nő szervezetében kevés a vas, így erre például ajánlott figyelni.

Életmódot váltani soha nem könnyű, de kellő motivációval és elszántsággal sikerülhet. Ha nincs ötleted, nézelődj a neten, olvass vegetáriánus blogokat, recepteket és máris sok-sok új ötlettel gazdagodhatsz. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X