Főoldal > EGÉSZSÉG > A túlzott húsfogyasztás 9 megdöbbentő következménye

A túlzott húsfogyasztás 9 megdöbbentő következménye

húshúsfogyasztáshúsok
0

Írta:

Aki húst hússal eszik az év minden napján, az többet árthat egészségének, mint gondolná.

1. Kevesebb C-vitamin- és kollagénbevitel

Ha túl sok húst eszel, nagy rá az esély, hogy más ételekből kevesebbet fogsz fogyasztani – állítják a dietetikusok. És mennyire igazuk van! Az immunerősítő C-vitamint és a bőrszépítő kollagént például nem sok állati eredetű ételben lehet megtalálni, ezért törekedj arra, hogy minél több növény eredetű táplálékot építs be az étrendedbe!

2. Gyakoribb betegségek

Ahogyan a külsőre, úgy a belsőre is hatással lehet a C-vitamin hiány. Ha úgy érzed, hogy nem tudsz megküzdeni egy megfázással, vagy egyre gyakrabban fázol fel, nemcsak a vitaminraktáraidat kell feltöltened, de az étrendeden is változtatnod kell. Amennyiben például keto diétán vagy, valószínűleg nem fogyasztasz gyümölcsöt – ez pedig nagy hiba, mert bennük található a legtöbb immunerősítő vitamin!

3. Székrekedés

A húsok nem tartalmaznak rostot, márpedig ezek hiányában székrekedés és szorulás léphet fel. Ahhoz, hogy az anyagcseréd újra visszaálljon az egészséges körforgásba, építs minél több gyümölcsöt és zöldséget az étrendedbe. A szilva és a körte például gyors segítséget nyújthat, ha székrekedésed van.

4. Koleszterinszint-emelkedés

A szorulás mellet a rosthiány másik következménye a rossz (LDL) koleszterinszint növekedése, mely szív-és érrendszeri betegségeket is magával vonzhat. Épp itt az ideje, hogy leállj a szalámival, a kolbásszal, a virslivel és a baconszalonnával!

5. Puffadás

A húsokban lévő telített zsírsavak puffadást idézhetnek elő, mely normál esetben – egészséges és változatos, zöldség-és vitamindús étrendet alkalmazva – nem jelentene problémát. De mivel nem kerül be elég „gyomorkönnyítő” antioxidáns a szervezetedbe, ezért bélfájdalmakkal, valamint gázosodással is számolnod kell.

6. Vesekő

Az átlagosnál több húst fogyasztóknak a vesekövek kellemetlen és fájdalmas tüneteivel is meg kell birkózniuk. Ez sajnos az állati eredetű fehérjék által termelt túlzott purin vegyület elkerülhetetlen következménye, mely a húgysavval keveredve vesekővé alakulhat át. Ha megváltoztatnád az étrended, ezt a szuper étkezési tervet pont a vesekő ellen találták ki!

7. Súlygyarapodás

Bár a húsban lévő fehérjék az izomépítéshez is hozzájárulnak, ha túl sokat eszel belőlük, könnyen áteshetsz a ló túloldalára. Amennyiben több fehérjét eszel, mint amennyire szükséged van, az már lerakódva súlytöbbletként raktározódik el a szervezetedben.

8. Dehidratáltság

A túlzott húsbevitel miatt termelt felesleges húgysav könnyen irritálhatja a vesét, ezért az átlagosnál könnyebben száradhatsz ki. Ahhoz, hogy a káros hatású vegyületeket mielőbb ki tudd tisztítani a szervezetedből, sok vizet kell innod – a rendszeres folyadékpótlást tehát ne felejtsd el!

9. Környezetkárosítás

A saját egészségeden túl a környezetednek is rosszat teszel, ha túl sok húst eszel. Mondunk egy példát: 1 kg marhahús megtermeléséhez 540-szer több szén-dioxid kerül kibocsátásra, mintha 1 kg zöldséget vagy gyümölcsöt termesztenénk. Döbbenetes adatok, ugye? Ha csak egy kicsit visszafogod a húsfogyasztásod, nemcsak az egészséged lesz hálás, hanem a Föld is!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X