Főoldal > DIÉTA > Ezt az étrendet kövesd vesekő ellen

Ezt az étrendet kövesd vesekő ellen

diétafogyókúravese
0

Írta: and

Az előírt speciális diéta még a krónikusan előrehaladott vesebántalmak esetén is oly mértékben javíthatja a szerv működőképességét, hogy a dialízis esetleg nélkülözhetővé válik, vagy csak később kerül rá sor. A gyógykezelésként alkalmazott vesediétát mindenkinek egyénileg írják fel, de van néhány alapszabály, melyet szem előtt kell tartani. A vesekő megelőzéséért és gyógyításáért azonban magad is sokat […]

Az előírt speciális diéta még a krónikusan előrehaladott vesebántalmak esetén is oly mértékben javíthatja a szerv működőképességét, hogy a dialízis esetleg nélkülözhetővé válik, vagy csak később kerül rá sor. A gyógykezelésként alkalmazott vesediétát mindenkinek egyénileg írják fel, de van néhány alapszabály, melyet szem előtt kell tartani. A vesekő megelőzéséért és gyógyításáért azonban magad is sokat tehetsz.

Igyál sokat!

Napi  két liter legyen az alap, de melegebb időszakban érdemes még ennél is többet inni. A sok folyadék ugyanis csökkenti a kiválasztott vizelet telítettségét. Fontos, hogy lefekvés előtt is igyunk! Kerüld a cukrozott üdítőket, a víz mellett fogyassz hígított zöldség- és gyümölcsleveket, citromos teát.

0024908_1.jpg ()Napi egy teáskanál só

Veseproblémák esetén kevesebb sót használj, ez naponta egy csapott teáskanál sót jelent. A só mellett a fehérjékkel is csínján kell bánni, hiszen a vesék számára a fehérje-anyagcsere jelenti a legnagyobb munkát. A vesebetegeknek olyan étrend szükséges, mely a csekély fehérjebevitellel tehermentesíti a veséket, és megakadályozza a savasodást, másrészt növényi eredetű táplálék segítségével gondoskodik a lúgtartalékról. Éppen ezért a vesebetegségekre ajánlott tehermentesítő és kímélő étrend lúgos, növényi eredetű élelmiszerekben gazdag, ellenben fehérjeszegény. De ne ess túlzásba, a fehérjebevitelt ne fogd vissza teljesen, mert az sem jó, ha hiány keletkezik, és a szervezet túl sok fehérjét használ fel a saját szöveteiből.

Kávét kevesebb tejjel!

Szó nincs arról, hogy most már tej nélkül kellene innod a feketét, elég, ha felére csökkented a tejeskávéadagodat. Az sem mindegy, hogy a táplálékkal milyen fehérjéket juttatsz a szervezetbe. Előnyösebbek a teljes, nagy biológiai értékű, tejtermékekben, tojásban, halban található fehérjék, amelyek tartalmazzák a nélkülözhetetlen aminosavakat.

Kevesebb húst!

Mivel a vesebetegségre savakat közömbösítő étrendet ajánlanak, fontos, hogy az élelmiszerek csökkentett foszfortartalmúak legyenek, hiszen ezek is savasítanak. Foszforban gazdag élelmiszerek: húsok, húskészítmények, belsőségek, halak, tej és tejtermékek, búzacsíra, búzakorpa, tojássárgája, száraz hüvelyesek, aszalt gyümölcs, olajos magvak, kakaópor, csokoládé. Nem elhanyagolható az sem, hogy miként főzöl. Ha leöntöd a hús első főzővizét, akkor máris könnyebb lesz az étel a vese számára.

Burgonya-tojás diéta

A legfontosabb étrendirányzatok közé tartozik a burgonya-tojás diéta. A diéta főleg zöldségekből és gyümölcsökből áll, nagyobb mennyiséget fogyaszthat a diétázó burgonyából, mértékkel szerepel benne a tojásból származó fehérje. Ezzel az étrenddel sok vesebetegség jól kezelhető. A tojás és a burgonya fehérjéinek kombinációja sokkal jobban értékesíthető táplálékforrás, mint a hústermékek. Ügyelj arra is, hogy ne éhezz, hiszen ha energiahiány lép fel a szervezetben, akkor a hiányzó energiát a felvett fehérjékből fedezi a szervezetünk. Ennek következtében csökken a testtömeg, és sok káros anyag keletkezik, ami tovább ronthatja a beteg vese állapotát. Az étrend főleg szénhidrátból (tészta, kenyérfélék, rizs, lekvár, gyümölcsök, zöldségfélék), illetőleg zsírokból álljon. Ezek viszont növényi eredetű olajok legyenek, mert az utóbbi évek kutatásai rávilágítottak az emelkedett vérzsírszint és az idült vesebetegségek összefüggéseire. Úgy tűnik, fontos szerepe van az emelkedett koleszterin- és trigliceridszinteknek a krónikus veseelégtelenség létrejöttében, illetve a folyamat súlyosbodásában, ezért kerüld a magas koleszterinszintet okozó táplálékokat.

A témáról bővebben a Nők Lapja Egészség magazin számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X