Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 dolog, amiért fontos a folyadékpótlás

6 dolog, amiért fontos a folyadékpótlás

dehidratáltságegészségenergiafolyadékgyógyuláshidratálásivástestvíz
0

Írta:

Ha hidratált maradsz, vagyis elég folyadékot iszol, akkor több lesz az energiád, jobban működik a memóriád és még a megfázással is könnyebben boldogulsz.

Ehhez persze tudni kellene, hogy naponta mennyi vizet igyál. Ez számos tényezőtől függ, így a súlyodtól, az évszaktól és attól is, hogy mennyit edzel. A legegyszerűbben a vizeleted színéből állapíthatod meg, hogy eleget iszol-e? Ha átlátszó vagy halvány sárga, akkor igen, ha viszont sötétebb színű, akkor több folyadékra lenne szükséged. Jó kiindulópont a naponta nyolcszor, 2,5 deci vizet iszol. Milyen előnyökkel járhat a megfelelő hidratáltság?

1. Több energiád lesz

A víz segít a tápanyagok folyamatos áramlásában. A kiszáradási folyamat befolyásolja a fizikai és a szellemi teljesítményt, ilyenkor minden szempontból lomhának érezheted magad.

2. Nem eszel túlságosan sokat

Az Illinois-i Egyetemen 18000 ember bevonásával végeztek kísérletet. Naponta 2,5-7,5 decivel növelték a résztvevők vízfogyasztást és azt tapasztalták, hogy ezzel együtt 205 kalóriával kevesebbet fogyasztottak.

3. Javulhat a memóriád

Az agyad működését nagyban befolyásolja a folyadékháztartásod állapota. Gyerekeknél ugyanis már bizonyítást nyert, hogy az emlékezetük és a figyelmük is jobb lehet, ha előbb elfogyasztanak egy pohár vizet.

4. Erősebbnek érzed magad

A víz segít az izmoknak az elektrolit egyensúly fenntartásában. Enélkül hajlamosabbak lehetünk görcsökre és jelentős mértékben befolyásolja a teljesítményüket edzés közben.

5. Jobban boldogulsz a megfázással

Az orvosok nem véletlenül mondják, hogy igyál többet, ha megbetegszel. Miközben ugyanis a testedet támadják a baktériumok, a hidratált állapotban lévő sejtek sokkal jobban tudnak védekezni. A víz segít a nyálkahártya megfelelő működésében is.

6. Javul az emésztésed

A víz kölcsönhatásba lép a szervezetedbe kerülő étkezési rostokkal. Ezáltal jobb lesz emésztésed és kisebb eséllyel alakulhat ki székrekedés.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X