Főoldal > EGÉSZSÉG > Hétköznapi stresszforrások: Ez kerget minket leginkább őrületbe

Hétköznapi stresszforrások: Ez kerget minket leginkább őrületbe

egészségkonfliktusmunkahelystressz
0

Írta:

Több milliós városokban élünk, kilometers dugókban ülve araszolunk hazafelé, idegesen haladunk &uuml

Több milliós városokban élünk, kilometers dugókban ülve araszolunk hazafelé, idegesen haladunk ügyeinket intézni a hömpölygő tömegben, a munkahelyen szigorú határidők közé szorítva, gépek segítségével oldjuk meg feladatainkat. Az elmúlt évszázadban életvitelünk teljesen megváltozott, amihez testünk, tudatunk és idegrendszerünk nem tudott teljes mértékben alkalmazkodni, így egyre nagyobb a nyomás rajtunk, egyre több stressz ér bennünket az otthonunkban és munkahelyünkön egyaránt.

A lakosság nagy részének életében legalább egyszer szembe kell néznie a stressz okozta egészségügyi problémákkal is. De vajon mi az, ami leginkább az őrültebe kerget bennünket a mindennapokban?

Egy amerikai felmérés eredményei szerint elsősorban a kevés alvás, a hangos környezeti zajok, az agresszív sofőrök és a közlekedés, a munkahelyi konfliktusok, a főnök irreális elvárásai, a rejtett tarifák, valamint a párkapcsolati feszültségek jelentik a legnagyobb stresszforrást. A stressz tehát az ébredéstől kezdve egészen a lefekvésig végigköveti napunkat.

Problémákat okoz a multitasking

Jake Porway, tudós meghökkentő számokat és megszívlelendő tanácsokat tár elénk napi sztresszforrásainkkal kapcsolatban. Tudtad, hogy az autóval munkába járók 58%-a találkozik közúti dühöngőkkel? Vagy hogy az alvás nélkül töltött hosszú idő a másnapossághoz hasonló tüneteket okozhat? A napjainkban oly divatos multitasking munkavégzés pedig szintén komoly stresszt okoz, ráadásul nem hogy segítene gyorsabban haladni a feladatainkkal, hanem gátolja az eredményes munkát. Az emberi agy ugyanis egyszerre csak egy bonyolult feladatra képes koncentrálni, idegrendszerünk nem tesz bennünket alkalmassá többfeladatos munkavégzésre. Hiába kapkodunk, valójában sokkal lassabban haladunk, mintha egymás után oldanánk meg a feladatokat. A felmérések során kiderült, ha egy időben csak egy feladatra koncentrálunk, azzal megőrizzük hidegvérünket, és elkerülhetjük a munkahelyi feszültséget.

stressz2.jpg ()Mit tehetünk? 

Jake Porway nemcsak a hétköznapi stresszhatásokat vizsgálja, hanem azok kezelésére is megoldást kínál. A kutatások kimutatták, hogy a konfliktuskerülés és megalázkodás helyett a határozott viselkedés csökkentheti a feszültséget, és segít megbirkózni a nehézségekkel. A szakértők szerint a düh értelmes módon való kifejezése, a konfliktusok felvállalása egészséges lehet, annak elfojtása, a sérelmek felhalmozása és a hirtelen érzelmi kirohanások azonban sok kárt okozhatnak. Több megoldás is van az indulataink féken tartására és levezetésére, a rendszeres mozgástól a meditációs technikákig. Azonban fontos tudnunk, hogy a stressz és a düh normális, egészséges érzelem, melyek megfelelő kezelése csak rajtunk múlik.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Forrás: National Geographic Channel


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X