Főoldal > EGÉSZSÉG > A jégszaunázás 5 pozitív hatása

A jégszaunázás 5 pozitív hatása

betegségegészségjégszaunaszauna
0

Írta: and

Odakint most nincs igazán hideg, de könnyen lehet, hogy neked is kedved támad egy kis jeges mókára a tél utols

Odakint most nincs igazán hideg, de könnyen lehet, hogy neked is kedved támad egy kis jeges mókára a tél utolsó heteiben. Eltaláltuk? Akkor figyelmedbe ajánljuk a jégszaunát, amivel sokat tehetsz egészségedért és szépségedért.

Hogy miért jó 2-3 percig a mínusz 130-170 fokban „vacogni”? Talán nem is ez a kérdés, hanem az, hogy van-e egyáltalán a szervezetnek olyan része, amelyre ne gyakorolna jó hatást. Az összeset most nem is sorolnánk fel, de néhányat azért összegyűjtöttünk: íme a jégszaunázás pozitív hatásai!

1. Segíti a regenerálódást

A test néhány perces „fagyasztása” után a sejtek szinte újjászületnek, szervezetünk regenerálódik. A szélsőséges hőmérséklet kiegyenlítésére testünk a szervezet öngyógyító mechanizmusainak beindításával reagál, így egész sor biokémiai folyamat megy végbe. A kezelés hatására megszűnik a fáradságérzet, a túlterhelt izmok ellazulnak, regenerálódnak.

2. Javul a keringés, csökken a gyulladás

Emellett fokozódik a bőr, a nyálkahártyák és a belső szervek vérkeringése, megfigyelhető az ödémák csökkenése, a gyulladáscsökkentő hormonok termelődése. Reumatikus- és mozgásszervi betegségekben szenvedőknek is gyakran ajánlják, illetve csontritkulás és allergia esetén is.

3. Stressz, fáradtság, álmatlanság?

Ha nappal csak kókadozol az irodában, este viszont nem tudsz elaludni, akkor is javallott a jégszauna kipróbálása. Sőt a lelki jellegű problémák és szorongás kezelésére is jótékony hatással lehet.

ice2.jpg ()4. Mínusz 170 fok, mínusz 500 kalória

A jégszaunát sokan fogyasztó hatása miatt is szívesen veszik igénybe. Egy kezeléssel akár 500 kalóriát is elégethetünk, ami egy kiadós edzéssel, például spinninggel körülbelül egy óra alatt lenne elérhető. Jól hangzik, ugye? Ráadásul nemcsak karcsúsodhatunk a jégterápia során, hanem a narancsbőrrel is hatékonyan vehetjük fel a harcot. 

5. Nem csak sportolóknak!

A már említett regeneráló hatás miatt olyan sztársportolók is rendszeresen jégszaunáznak, mint például Cristiano Ronaldo, vagy a vízilabda válogatott játékosai. De nemcsak ők, hanem mi is használhatjuk sérüléseink gyógyítására, teljesítménynövelésre, vagy éppen prevenció céljából.

Kiknek nem ajánlott?

Persze a krioterápiát sem ajánlják mindenkinek. Az első alkalom előtt a jégszauna kezelője vált veled pár szót arról, hogy van-e valamilyen panaszod, betegséged. Többek közt a szív- és érrendszeri panaszok, agyi vérkeringési zavar, vagy a lázas betegségek sajnos kizáró tényezőt jelenthetnek.

Hol próbálhatod ki?

1123 Budapest, Csörsz utca 14-16. www.fandm.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X