Főoldal > EGÉSZSÉG > Mit árul el rólad a lábad? 8 komoly probléma a zoknidba rejtve

Mit árul el rólad a lábad? 8 komoly probléma a zoknidba rejtve

betegségbütyökegészségkörmökláblábfejzsibbadás
0

Írta: and

1. Szőrtelen láb és lábujjak Te sem szeretsz szőrteleníteni, igaz? Pedig ha muszáj, az jó jel, ugyanis a l&

1. Szőrtelen láb és lábujjak

Te sem szeretsz szőrteleníteni, igaz? Pedig ha muszáj, az jó jel, ugyanis a láb és a lábujjak csupaszsága komoly keringési rendellenességre utal, azaz a szíved nem pumpál elég vért a lábad ereibe. Szóval ha már jó ideje nem kell borotvát használnod, ideje ellenőriztetned a vérkeringésed!

2. Talpgörcsök

Ha gyakran begörcsöl a talpad, az valószínűleg arra utal, hogy dehidratált vagy, illetve változtatnod kellene a táplálkozási szokásaidon, mert ez a két dolog hatással van a vérkeringésedre és az idegpályák működésére is – a talpat pedig érzőidegek és hajszálerek tömkelege hálózza be. Ha tehát gyakran görcsölsz, fogyassz sokkal több folyadékot és rosttartalmú élelmiszert.

3. Nem gyógyuló sebek

A láb érzékeny bőrén különösen könnyen keletkezhetnek sebek (például mikor a cipő feltöri a sarkad), de ha sokáig nem akarnak begyógyulni, az veszélyes lehet. Ez ugyanis az immunrendszer komoly gondjaira, vagy akár diabéteszre vagy bőrrákra is utalhat, így a makacs sebekkel mindenképpen fordulj orvoshoz!

lab2.jpg ()4. Hideg lábak

Sajnos most nem az ezzel kapcsolatos közkeletű tréfára gondolunk, hanem arra, hogy amennyiben egyfolytában hidegnek érzed a lábadat, és még takarók és zoknik tömkelege sem melegíti fel, az könnyen utalhat pajzsmirigy-alulműködésre. Ez pedig hosszú távon hajhulláshoz, súlyingadozáshoz és depresszióhoz vezethet, ezért nem árt komolyan venni.

5. Zsibbadás

Ha gyakran zsibbad el a lábad minden ok nélkül, vagy szorító érzést tapasztalsz benne, az talán idegi alapú probléma vagy érszűkület jele, ezek pedig egyéb betegségek (például diabétesz, alkoholproblémák vagy az immunrendszer hibás működése) melegágyai lehetnek. Ne viselj szoros cipőt és zoknikat, ha pedig fájdalmat is érzel, fordulj orvoshoz!

6. Bütykök

Nyáron nem győzöd rejtegetni a lábadat, mert olyan, mint a gonosz boszorkányé? Akkor lehet, hogy át kellene válogatnod a cipőidet, és fájó szívvel bár, de minimálisra csökkenteni a kínzóan szoros tűsarkú használatát. Nem csupán a bütykök miatt, hanem mert a lábfejcsontok deformálódását is okozhatja, amit később már csak műtéttel lehet korrigálni.

7. Sarokfájdalom

Más néven „futóbetegség”: akkor alakul ki, ha nagyon megterheled a sarkad flip-flopokkal és kemény talpú, lapos cipőkkel (ilyenkor a plantaris fascia, azaz a talpadon hosszanti irányban végighúzódó kötőszövet-lemez  gyullad be). Ezt úgy lehet megelőzni, ha igyekszel inkább olyan jó minőségű cipőt viselni, aminek van egy kis sarka, illetve edzéskor sosem hagyod ki a nyújtást.

8. Sárguló körmök

Olyan sárgák a lábkörmeid, hogy lakk nélkül már ki sem lépsz az utcára? Pedig lehet, hogy éppen ez a gond: a gyakori lakkozástól a körmök nem jutnak levegőhöz, és sok kémiai anyag kerül rájuk, így elszíneződhetnek, de a sárga szín utalhat gombás fertőzésre is. Tarts lakk-szünetet, és figyeld továbbra is a tüneteidet!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X