Főoldal > EGÉSZSÉG > Bélféreg elleni szer a fogínyproblémák ellen?

Bélféreg elleni szer a fogínyproblémák ellen?

egészségfogínygyulladásfogmosásfogorvosfogselyeminfarktus
0

Írta:

Dr. Benkő Krisztina fogorvos szerint a további kutatások jelentősek lehetnek a periodontitis elkerülése, és vé

Dr. Benkő Krisztina fogorvos szerint a további kutatások jelentősek lehetnek a periodontitis elkerülése, és végső soron a fogak megtartása érdekében.

Cél: a dentális plakk eltüntetése

Az Antimicrobial Agents and Chemotherapy című szaklapban megjelent tanulmány szerint egy bélféreg elleni szer megvédhetné az embereket is a fogíny betegsége ellen, amely kezeletlenül végső soron fogvesztéshez is vezethet. Jelenleg a periodontitis elleni egyik bevett eljárás, hogy a fogról a lehető legmélyebben eltávolítják a dentális plakkot, ami azonban gyakran visszatelepszik. A kutatók viszont azt figyelték meg, hogy egy bizonyos bélféreg elleni szer megakadályozza azoknak az enzimeknek a termelődését, amelyek szükségesek a plakk megtelepedéséhez. Ráadásul a szer e tekintetben annyira hatékony, hogy még a dózistól sem függ a hatása.   

Rengetegen érintettek

A kutatások azért is nagy jelentőségűek, mert az ausztrál szakemberek szerint a periodontitis a felnőtt lakosság 30-47 százalékát érinti, 5-10 százalékot pedig igen komolyan, tartósan. A tartósan gyulladt íny pedig nem csak fogvesztéshez vezethet, de a gyulladáskeltő anyagok az agyba eljutva a neuronok pusztulását és így memóriaromlást is okozhatnak. Bizonyított tény, hogy az ínygyulladás során a szájban keletkező baktériumok a véráramba is bejuthatnak, és elősegíthetik a lerakódások megtapadását a szív ereinek falán. Ezekből pedig akár alvadékok is keletkezhetnek, amelyek megakadályozzák a vér szabad áramlását. Következményként a szív nem jut annyi tápanyaghoz és oxigénhez, amennyire szüksége lenne, így a végső következmény akár infarktus is lehet. Egyes kutatások szerint az ínygyulladás majdnem megduplázza a koronáriabetegség kockázatát is.

foginy2.jpg ()Megoldás otthon és a fogorvosnál

–  Sajnos a legtöbb érintett egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy az ínygyulladás a fogvesztés egyik legjelentősebb oka, a további következményekről nem beszélve. Holott míg az ínybetegségek következményei visszafordíthatatlanok, megfelelő fogápolással megelőzhető a további romlás – hangsúlyozza Dr. Benkő Krisztina. – A megoldás alapköve a szájhigiénia, amely minimálisan a napi kétszeri alapos, legalább két percig tartó fogmosásból, valamint a fogközök tisztításából áll – ez utóbbi kitűnően elvégezhető például fogselyemmel, de más speciális eszközöket is tudunk ajánlani hidak, protézis vagy fogszabályzó megléte esetén. A fogorvost pedig nem csak probléma esetén kellene felkeresni, de a rendszeres évenkénti ellenőrzésen is.  Így akár orvosi megoldásokkal is megfékezhetjük a már kialakult gyulladást.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X