Főoldal > EGÉSZSÉG > Mindent az őssejt tárolásról és felhasználásról

Mindent az őssejt tárolásról és felhasználásról

betegségegészségköldökzsinórőssejtrák
0

Írta:

Hogy, teljesebb képet kapjunk és tisztázzunk néhány felmerült kérdést, szakértők kö

Hogy, teljesebb képet kapjunk és tisztázzunk néhány felmerült kérdést, szakértők közreműködésével összegyűjtöttük a ma rendelkezésre álló összes fontos információt.

Az őssejt tárolás, terápia és kutatás a mai modern orvostudomány egy lehetséges, biztonságos és kihívásokkal teli lehetősége. Nem fikció, hanem tény, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint a vérképző őssejtekkel történő terápiákkal ma már több, mint 70 betegség kezelhető, mindezek mellett folyamatos kutatások zajlanak a lista bővítése érdekében. Jelenleg több mint 260 regisztrált klinikai vizsgálat zajlik köldökzsinórvér-őssejtekkel világszerte, beleértve 40 olyan klinikai vizsgálatot, melyekben autológ és rokoni allogén köldökzsinórvér-őssejtet használnak. Több mint 4000 klinikai vizsgálatot folytatnak több más őssejt-típus és – forrás alkalmazására vonatkozóan.

Mik is azok az őssejtek?

Az őssejtek olyan különleges sejtek a szervezetünkben, melyek egész életükben képesek nemcsak önmaguk folyamatos megújítására, hanem arra is, hogy különböző típusú sejtekké alakuljanak, illetve hogy szöveteket regeneráljanak. Annak köszönhetően, hogy az őssejtek specializált sejtekké alakulhatnak – amelyek testünk különböző szöveteit alkotják – gyakran nevezik őket a szervezet építőköveinek.

Szinte minden szövetben jelen vannak, de az őssejtek alapvetően két típusúak lehetnek: hematopoetikus (vérképző) őssejtek és mesenchymális őssejtek. A vérképző őssejtek vérsejtekké fejlődhetnek, és ezeket a leukémia és más vérrel kapcsolatos megbetegedések kezelésére használják. A köldökzsinórvér főként (de nem kizárólag) vérképző őssejteket tartalmaz, és manapság a köldökzsinórvérből nyert őssejtek többségét a leukémia gyógyításában alkalmazzák, többnyire azonos szövettípusú testvérek vagy nem rokon donorok őssejtjeinek felhasználásával.

A mesenchymális őssejtek nagy számban találhatóak a köldökzsinór-szövetben és kisebb számban a köldökzsinórvérben. Ezek például csont-, ideg-, izom-, porc- és zsírszövetekké fejlődhetnek, és jelenleg klinikai vizsgálatok folynak azzal kapcsolatban, hogyan használhatók agyi bénulás, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és más megbetegedések kezelésére.

Miért tároljuk az őssejteket?

Az őssejtek megőrzése előrelátó gondolkodás, egy befektetés gyermekünk jövőjébe, ami lehetőséget adhat a gyógyulásra, ha bekövetkezne a baj. Várandósság helyes életmóddal és szülés biztonságban – általában egy jó alap ahhoz, hogy a gyermek egészséges legyen. Jobb előre gondoskodni és előrelátóan gondolkodni, vélekednek a gondos szülők. K. Anita 32 éves kismama férjével már évek óta várta a babát, mire végre várandós lett. „Mindig is aggódós típus voltam, bárki-bármit kérdezett a babával kapcsolatban, azt feleltem: ”csak egészséges legyen”. Sokszor túlzott aggódásnak is tűnt, de a párom megértett, így megbeszéltük, hogy szeretnénk levetetni a köldökzsinórvérét a kisfiunknak, még akkor is, ha adja isten, sose lesz rá szükség. (Ne is legyen!) Ez lehet később egy életbiztosítás a kisfiunk számára. Engem megnyugtatott.” Az őssejt megőrzést mintegy biztosítási formának felfogva Magyarországon a szülők 8-10 százaléka dönt a köldökzsinórvér levétele mellett, melyre egyetlen időpont áll rendelkezésünkre, amikor a baba megszületik. „Ha nem így cselekszünk és később véletlenül szükség lenne rá, soha nem bocsátjuk meg magunknak, hogy elmulasztottuk ezt a visszahozhatatlan lehetőséget” – vallja Dr. Nyirády Tamás szülész- nőgyógyász adjunktus is.

baba2.jpg ()Számos „fogyasztói” vélemény szerint e témában is úgy gondolkodnak sokan, mint biztosítás kötésekor: „Van lakásbiztosításunk, van utasbiztosításunk. Nem azért kötjük, mert tudjuk, hogy baj lesz, hanem azért, hogy legyen egy támaszunk, ha szükséges.”

Magyarországon 2002 óta van arra lehetőség, hogy az újszülött köldökzsinórvérét legyűjtsék és hosszú időre privát őssejtbankban tárolják. A vérképző őssejtek felhasználása terápiás célból világszerte ismert, és Magyarországon is alkalmazható eljárásnak számít. Hazánkban is évente több száz ilyen jellegű kezelést végeznek.

Miért értékesebb az újszülött köldökzsinórvér-őssejtje?

A legfeljebb 9 hónapos, jó minőségű, kifejletlen, önmegújító képességgel bíró őssejtek, a tőlük elvárt regeneráló funkciót kiválóan végzik. Mélyhűtött állapotban hosszú ideig tárolhatók, miközben nem öregednek úgy, mint az élő szövet, és így megőrzik kiváló minőségüket. Továbbá a fiatalságából adódóan az allogén transzplantáció alkalmával jobban tolerálja őket a szervezet, mint az „idősebb” őssejteket, és nem olyan szigorúak a HLA (humán leukocita antigén) azonosságra vonatkozó kritériumok.

Őssejtek a gyógyításban

Ma az őssejteket több mint 70, elsősorban vérrel és vérképzéssel kapcsolatos betegség – mint például leukémiák, limfómák, bizonyos vérszegénységek, egyes immunhiányos betegségek, hemoglobinképzési problémák – kezelésében használják. Szervezetünk vérképző szervrendszerének, a csontvelőnek kemo-, illetve sugárterápiás kezeléseit követően, annak regenerálásra alkalmazzák terápiás céllal az őssejteket. A kemo- és sugárterápia ugyanis sajnálatos módon nem csupán a rákos sejteket pusztítja el, hanem a csontvelő egészséges sejtjeit is életveszélyesen károsítja. Az őssejtek beültetése ennek megfelelően a csontvelő működésének helyreállítását szolgálja. Jelenleg a csontvelőből, a perifériás vérből és a köldökzsinórvérből nyert őssejteket használják a kezelések során. Az autológ és allogén őssejtek használata a kezelés során az adott betegségtől és a klinikai eljárástól függ.

A köldökzsinórvér-őssejtek megőrzésének fontossága ma már tényként kezelhető. Ez olyannyira így van, hogy a gyermekgyógyászatban 1999 óta exponenciálisan növekszik a köldökzsinórvér-őssejtek felhasználása. A Nemzeti Csontvelő Donor Program nyilvántartása szerint 2011-ben már a gyermekek körében (18 éves kor alatt) végzett átültetések felénél köldökzsinórvérből származó őssejteket használtak.

Az elmúlt években jelentős tudományos érdeklődést kapott az őssejtek felhasználásának lehetősége, különösen a regeneratív gyógyászat területén. Nyilvánvaló tehát a születéskor rendelkezésre álló őssejtek (autológ és allogén célra történő) gyűjtésének és megőrzésének fontossága. Az allogén típusú őssejt terápiát már régóta alkalmazzák vérképzőszervi megbetegedések esetén, és számos klinikai vizsgálatot folytatnak egyes nem-vérképzőszervi betegségek kezelése kapcsán is, autológ és allogén őssejtek felhasználásával egyaránt.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Forrás: Cryo- Save Sejtbank


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X