Főoldal > EGÉSZSÉG > Az új szemrevaló – kávéval a fiatal tekintetért

Az új szemrevaló – kávéval a fiatal tekintetért

egészségfiatalidőskávélátásszemtekintet
0

Írta: and

Éljen a kávé! Emlékszel arra a mondásra, miszerint „minden nap egy alma, az orvost távol tartja&rdquo

Éljen a kávé!

Emlékszel arra a mondásra, miszerint „minden nap egy alma, az orvost távol tartja”? Talán most eljött az idő, hogy új szállóigét kreáljunk, például, hogy „pár csésze kváé naponta, a látásod javítja”, vagy valami ilyesmi. A kávé áldásos hatásait biztosan te is ismered, de azért vegyük még egyszer számba őket, csupán azért, mert olyan jó, hogy létezik egy bűnös élvezet, ami nem is annyira bűnös: napi egy-két csésze kávé ugyanis csökkenti a stresszt, a depresszióra való hajlamot, szuper hatással van a memóriára, a koncentrációra és az intuitív képességekre is (úgy tűnik, nem véletlen, hogy a csajos csevejek nagy része kávé mellett zajlik). Ezen kívül segítséget nyújthat fejfájás vagy kezdődő migrén esetén, valamint tágítja a tüdőben található hörgőket is, így támogatva a könnyebb légzést. Ez már önmagában is elegendő lenne, de a sornak még nincs vége: a kávé serkenti az emésztést, felgyorsítja az anyagcserét, pozitív hatással van a máj, az epe, valamint a belső elválasztású mirigyek működésére. Egy szó, mint száz: valódi csodaszer! De tudhat még ennél többet is?

kv2.jpg ()A kávé és a szem

Bizony, hogy tud! Legalábbis egy nemrég végzett kutatás azt látszik alátámasztani, hogy a kávé az eddig felsorolt erények mellett a szem fiatalságának megtartásában is segítségünkre van. Méghozzá azért, mert olyan antioxidánsok találhatóak benne, amik csökkentik a szemet megtámadó betegségek kockázatát, és megelőzik a gyors látásromlást. Az az összetevő pedig, aminek ezt a remek hírt köszönhetjük, nem más, mint a CLA (chlorogenic acid), egy erős antioxidáns, ami fontos szerepet játszik a retina esetleges sérüléseinek helyrehozásában. A kísérlet során a kutatók nitrát-oxidot adtak egereknek, egy olyan anyagot, ami növeli a stresszt, és retinális károsodáshoz vezet, azoknál az állatoknál azonban, akiket CLA-vel kezeltek, a retina tökéletesen ép maradt, és a szervezetük stressz-szintje is a normális határokon belül mozgott.

Hogyan segít a kávé?

Ahhoz, hogy a kísérlet lényegét megértsük, fontos tudni, mi is pontosan a retina, és miért kell annyira óvnunk. A retina a pupilla mögött található érzékeny szövet, a szem elsődleges „informátora”, ő felel a vizuális ingerek érzékeléséért és feldolgozásáért, ezért komoly oxigénmennyiséget igényel. Így ha megsérül, és az oxigénfeldolgozás akadályoztatottá válik, az nagyon hamar komoly látásromláshoz, vagy akár teljes vaksághoz vezethet. A kutatók egyébként még nem tudják pontosan, hogy a kávéban található CLA valóban befolyással van-e a retina állapotára – az elmélet még további kutatásokat igényel. De addig se mondj le a koffeines kedvencről: egy másik tanulmány szerint ugyanis azoknak, akik napi 2-3 csésze kévét isznak, 37%-kal kisebb esélyük van a 2-es típusú diabétesz kialakulására.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X