Főoldal > EGÉSZSÉG > Minden ötödik embert érint a bőrdaganat Magyarországon

Minden ötödik embert érint a bőrdaganat Magyarországon

betegségbőrrákegészségmelanomanapnapozásnapsütésnaptejszolárium
0

Írta:

Hazánkban évente több mint 2000-re tehető a diagnosztizált esetek száma, minden negyedik pedig halállal v&

Hazánkban évente több mint 2000-re tehető a diagnosztizált esetek száma, minden negyedik pedig halállal végződik, méghozzá vészesen hamar. Ennek ellenére mégsem ismerjük, és nem fordítunk rá elég figyelmet, ezért most Dr. Horváth Béla bőrgyógyász szakorvos segítségével szeretnénk felhívni a figyelmet az egyik legalattomosabb ráktípusra.

A melanoma létezéséről nagyon kevesen tudnak, és még kevesebben vannak azok, akik tisztában vannak azzal, mit is takar a betegség valójában, pedig ez az ötödik leggyakoribb halálozási ok. A melanomával diagnosztizáltak száma hazánkban jelenleg meghaladja az évi 2000 főt, ám ez évről évre átlagosan 3%-kal nő, ami csaknem 500 elhalálozást jelent a betegség következtében.

Minél több anyajegyed van, annál veszélyeztetettebb vagy

Testünkön életünk során átlagosan 40 anyajegyet hordozunk. Ezek számtalan méretet, színt vagy formát ölthetnek, de a tévhitekkel ellentétben a legtöbbjüket nem szükséges eltávolítani a bőrről. Mindazonáltal számukból és szabálytalanságuk mértékéből következtetni lehet a rosszindulatú daganat valószínűségére, tehát, minél több és szabálytalanabb anyajegye van valakinek, annál magasabb a melanoma kialakulásának rizikója.

nap2.jpg ()20-30 éves kor körül a leggyakoribb, de senki sincs biztonságban

A változó, szabálytalan anyajegyeknél komolyan fennáll a melanoma veszélye, aminek kockázatát tovább növelhetik a genetikai meghatározottságok, valamint az életkor, a világos bőr – haj – szem együttes megléte, a fényvédelem mikéntje, az egyéni tényezők – pl. napozás és a szolárium használat mértéke , továbbá a gyermekkorban elszenvedett súlyos napégés. „Elmondható, hogy a melanoma előfordulása napjainkban leginkább a 20-30 éves nők körében a leggyakoribb, azonban a korral együtt nő a kockázat is.” – mondja Dr. Horváth Béla. „Az általunk diagnosztizált melanomás páciensek 17,5%-a az alacsony rizikójú csoporthoz tartozik, tehát nincs érzékeny bőre és kevés anyajegye van. Sajnos senki nincs teljes biztonságban.”

Azt, hogy sokan érintettek a problémában jól mutatja, hogy Magyarországon jelenleg a melanoma előfordulása 15/100 000 fő.

A melanoma diagnosztika is érdekes számokkal szolgál a doktor úr szerint: „A diagnosztizált melanomás pácienseink 54%-a azért fordult hozzánk, mert korábban már maga is gyanús jelet észlelt a testén. Ez mindenképpen felhívja a figyelmet az önvizsgálat jelentőségére. Ám az esetek 46%-ában a beteg nem vett észre semmilyen változást sőt, a vizsgálatok 30%-ánál a szűrést végző orvos sem állapított meg rendellenességet, speciális, összehasonlító, képi elemzésre volt szükség a melanoma diagnosztizálásához.”

eucerin.jpg ()Megelőzhető!

A modern orvostudományi kutatások ugyanakkor azt mutatják, hogy a melanoma megelőzhető. A prevencióban különösen fontos szerepet játszanak a fényvédő krémek, hiszen ezek megfelelő használatával jelentősen csökkenthető a melanoma kialakulásának kockázata. A probléma általában ott kezdődik,rosa.jpg () hogy az emberek nem használnak ezekből eleget és nem rendszeresen. Ezen felül a hamis biztonságérzet miatt többet vannak napon, mintha nem használnának semmit, így az eredmény végül még rosszabb is lehet. 

Wellness Cafe tipp: Guinot magas SPF 50+ fényvédő krém arcra, Guinot Csillogó fényvédő gél SPF 15, Rosa Graf Suntime SPF 30, Nivea hidratáló naptej FF30 és FF50, Eucerin Sun Színtelen napozó spray FF50

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X