Főoldal > EGÉSZSÉG > Sikerrel küzdhetünk a bélbetegségek ellen

Sikerrel küzdhetünk a bélbetegségek ellen

bélbetegségbetegségegészséggyógyulás
0

Írta:

Magyarországon körülbelül 25 ezer beteg szenved gyulladásos bélbetegségben. Sokan azt hiszik, csak egy

Magyarországon körülbelül 25 ezer beteg szenved gyulladásos bélbetegségben. Sokan azt hiszik, csak egy gyomorfertőzést kaptak el, aminek hatásai évekig tartanak. Pedig korai felismeréssel és megfelelő gyógymóddal hatékonyan gyógyíthatók a bélbetegségek.

Mindannyian jól ismerjük a kellemetlenséget, amely a hőségben nem megfelelően tárolt, vagy utazásainkon megkóstolt egzotikus ételek hatására törhet ránk, napokig megkeserítve életünket. A gyulladásos bélbetegségben szenvedők azonban rendszeresen megtapasztalják ezt az érzést, és akár éveken keresztül is szenvednek a kór tüneteivel.

Az orvostudomány két betegséget, a colitis ulterosa-t (fekélyes vastagbélgyulladás) és a Crohn-betegséget sorolja a gyulladásos bélbetegségek közé.

Míg a colitis ulterosa csak a végbelet, addig a Crohn-betegség az egész tápcsatornát (a szájüregtől a végbélig) érinti, és a gyomorrontáshoz hasonló tünetekkel jár: hasmenés, székrekedés, gyomorfájdalom, puffadás, hőemelkedés, fogyás. Kialakulásuk pontos okát még homály fedi, de az eddigi vizsgálatok szerint a környezeti ártalmak, a genetika és az immunrendszer nem megfelelő működése tehetők felelőssé leginkább. Ezen kívül a különböző gyógyszerek és a dohányzás, illetve a lelki problémák is növelhetik a kór kialakulásának esélyét.

Mindkét betegség leginkább a fiatal korosztályt érinti, így a huszonéveseknek kiemelten oda kell figyelniük a tünetekre. A nem múló, vagy vissza-visszatérő gyomorbántalmakkal tehát mindenképp érdemes orvoshoz fordulni! A gasztroenterológus különböző vizsgálatok (részletes laborvizsgálat, hasi ultrahang, székletelemzés, béltükrözés és CT  stb.) eredményeit összevetve tudja megállapítani a gyulladásos bélbetegséget.

Az orvos a tünetek csökkentésére általában különböző gyógyszereket, tápszereket ír fel. Akinek ez a kezelés nem hozza meg a várt eredményt, vagy csökkentené a gyulladásgátló gyógyszerek mennyiségét, annak javasolt a hiperbár oxigénterápia használata.

A hiperbár oxigénterápia során a páciens egy keszonkamrában a légkörinél magasabb nyomáson 100% oxigént légzik. Ezzel a technikával az oxigén közvetlenül kerül a vérplazmába, így a gyulladt bélszakaszhoz vagy sipolyos területhez is. A gyulladás mindig rossz keringést és oxigénhiányos szövetet jelent, a regeneráció pedig oxigénigényes feladat. HBOT emeli a gyulladt és a környéki szövetek oxigén ellátottságát, korlátozza a gyulladást okozó citokinek és kemokinek termelését. Elősegíti új hajszálerek képződését, amivel a mikrocirkulációt hosszú távon stabilizálja és az ödéma csökkentése által fájdalomcsillapító hatással bír.
A hiperbár oxigénterápia pozitív hatásait számos kutatás is alátámasztja. Az elmúlt években a magas nyomású oxigénterápia és a gyulladásos bélbetegségek kapcsolatát vizsgáló kutatások* kimutatták, hogy a fekélyes vastagbélgyulladástól szenvedő betegek 85%-ának, míg a Crohn-betegek 88%-ának állapota javult a kezelés hatására. A 17 vizsgálat összesen 613 pácienst vizsgált meg, akik mindösszesen 8924 kezelésen vettek részt.

„A gyulladásos bélbetegségek jelentősége sajnos nő, a betegség egyre több embert érint hazánkban is, évente körülbelül 1200 új esetet regisztrálnak. Annak érdekében, hogy a bélproblémák ne keserítsék meg hosszú időre életünket, fontos, hogy felismerjük a tüneteket, és tájékozódjunk a hatékony és új gyógymódokról” – mondta el dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója. „A hiperbár oxigénterápia mellékhatások nélkül járul hozzá a tünetek csökkenéséhez és járul hozzá a teljesebb élethez.”

Forrás: Well PR


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X