Főoldal > EGÉSZSÉG > Gondoskodj egészségedről C-vitaminnal

Gondoskodj egészségedről C-vitaminnal

betegségC-vitaminegészséggyógyulásimmunrendszervitamin
0

Írta:

A sok ismert és alkalmazott vitamin közül az egyik legfontosabb a C-vitamin (aszkorbinsav), hiszen több, jótékony

A sok ismert és alkalmazott vitamin közül az egyik legfontosabb a C-vitamin (aszkorbinsav), hiszen több, jótékony hatása mellett erős antioxidáns, segíti a sejtlégzést, valamint nagy szerepe van a kollagén termelésben is, ami lassítja a bőr öregedési folyamatát. A nemzeti örökségünk részét képező tudományos felfedezés tiszteleteként a Goodwill Pharma Kft. kezdeményezi, hogy szeptember 16. – a Nobel-díjas kutató születésének napja – a C-vitamin világnapja legyen. A vállalat a Szent-Györgyi Albert C-vitamin termékek év végéig tartó forgalmának 1%-át ösztöndíj program keretében – a Szent-Györgyi Albert Rotary Clubon keresztül – a Szegedi Tudományegyetem kimagaslóan tehetséges egyetemistáinak támogatására fordítja.

2014 szeptemberétől a Goodwill Pharma C-vitamin termékeit (1 000 mg retard 100 db és 500 mg retard 30 db tabletta, csipkebogyó kivonattal) Szent-Györgyi Albert C-vitamin néven hozza forgalomba. A vállalat fontosnak tartja a magyar tudományos értékek megőrzését, gondozását és ehhez járul hozzá azzal, hogy C-vitamin étrend-kiegészítő készítményük a felfedező nevét viselje a jövőben. A társaság nem titkolt szándéka az is, hogy Szent-Györgyi személyében – akinek ezt az elengedhetetlen vitamint köszönhetjük – példaképet állítson a jövő generációi számára.

cvitaminos.jpg ()Szent-Györgyi a ’30-as évek elején izolálta a C-vitamint,
eredményeiért 1937-ben Nobel-díjat kapott. Felismerte, hogy a szegedi fűszerpaprika sokkal többet tartalmaz ebből az anyagból, mint a citrusfélék, így nagy mennyiség előállítását sikerült véghezvinnie. A korábbi grammnyi mennyiség helyett egyszeriben kilónyi állt a rendelkezésére. Szent-Györgyi élethez viszonyulását és jellemét tükrözi, hogy a C-vitamin felfedezését, annak molekula szerkezetét azonnal megosztotta a világ tudósaival, így rövid időn belül mindenki számára elérhetővé vált.

A legtöbb emlős élőlény szervezete képes a C-vitamint előállítani, néhány kivétellel: például a tengerimalac mellett ilyen az ember is. Génkészletünkben jelen van az a gén, amelyik a C-vitamin termeléséért felelős, viszont az evolúció során ez mutálódott, így már nem látja el ezt a feladatot. Éppen ezért van szükségünk külső C-vitamin-bevitelre – természetes élelmiszerekből vagy kiegészítő-anyagok formájában – egészségünk megőrzéséért. A C-vitamin a természetes élelmiszerekben csak kis mennyiségben fordul elő és a C-vitamin igény egyénileg és időben is nagyon változó. A természetes C-vitamin megtalálható főként a citrusfélék gyümölcseiben (pl.: citrom, narancs, grapefruit) valamint bogyós növényekben, zöldség és főzelékfélékben (paradicsom, paprika, kelvirág, burgonya, stb.). A nagy dózisú C-vitamin-bevitelt növényi források közvetlen fogyasztásával igen nehéz elérni: a csipkebogyó 100 grammjában fajtától és érettségi foktól függően  körülbelül 400 mg található. Amennyiben napi 500-1 000 mg C-vitamint kizárólag természetes úton szeretnénk magunkhoz venni, akkor nagyon tudatosan kell táplálkoznunk. A C-vitamin ma is érvényben lévő ajánlott napi mennyiségét az 1950-es években határozták meg. Ekkoriban elsősorban a skorbut ellenszereként használták, azóta azonban már számos további pozitív élettani hatása ismert. Szent-Györgyi a napi ajánlott mennyiségnél jóval többet szedett, ami azt mutatja, hogy nagyobb jelentőséget tulajdonított neki, amit azóta számos, a magasabb dózisok pozitív hatásait vizsgáló kutatások eredményei is igazolnak.

A C-vitamin néhány pozitív hatása:
–    antioxidáns, fokozza a sejtek regenerálódását,
–    sejtek légzésének alapvető katalizátora,
–  hozzájárul a normál kollagén képződéshez, ezen keresztül az erek normál állapotához, megfelelő működéséhez,
–    hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, melynek kiemelt jelentősége lehet a fertőzések elleni küzdelemben,
–    hozzájárul a fáradtság csökkentéséhez,
–   hozzájárul a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához, a sejtek oxidatív stresszel* szembeni védelméhez,
–    nélkülözhetetlen a fogak, a fogíny és a csontok egészsége szempontjából,
–    fontos szereplője az anyagcsere és a hormontermelés folyamatainak,
–    hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez

A C-vitamin számos pozitív hatása mellett szervezetünk kollagén előállításához is nélkülözhetetlen. A kollagén és a keratin biztosítja a bőr erejét, puhaságát, rugalmasságát és ellenálló képességét. Az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a szervezet kollagén termelő képessége, ezért mindenképpen érdemes a C-vitamin forrásokról rendszeresen gondoskodni. Ezzel nemcsak a bőr normális szerkezetét támogatjuk, hanem az erek egészséges állapotát, megfelelő működését is.

„A felfedezés lényegéhez tartozik, hogy azonnal elvetik, és azt mondják, hogy ez hibás. Ha valamit mondok és elvetik, akkor ez nagyon jó, ez lehet, hogy egy felfedezés. És ha valamit elfogadnak, azon akkor elszomorodok, azt gondolom, úgy látszik öregszem és már semmi újat nem tudok mondani.” – Szent-Györgyi Albert.

Forrás: Commedia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X