Főoldal > EGÉSZSÉG > Nem mindig segítenek a vitaminok a magas vérnyomáson

Nem mindig segítenek a vitaminok a magas vérnyomáson

betegségegészségvérnyomásvitamin
0

Írta:

A magasvérnyomás-betegség évről évre egyre több áldozatot követel, hiszen sok esetben megfelelő

A magasvérnyomás-betegség évről évre egyre több áldozatot követel, hiszen sok esetben megfelelő kezelés nélkül marad. Bár van, hogy az illető vitaminokkal öngyógyításba kezd, azonban ez a legtöbbször eredmény nélkül marad. Hogy mikor elég önmagában az életmódváltás és hogy segít-e a vitaminokkal való terápia, arról dr. Kapocsi Judit tanárnőt, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistáját kérdeztük.

Mikortól beszélünk magas vérnyomásról?
Először is fontos tudni, hogy vérnyomás sohasem állandó, a nap folyamán is kisebb-nagyobb eltéréseket mutat. Hiszen megemelkedik stresszhelyzetben, sportolás közben, sőt, kisebb mértékben a hideg idő hatására is. Ez egy természetes folyamat, probléma akkor van, ha nyugalmi helyzetben tartósabban 140/90 Hgmm fölé ugrik a vérnyomás.
Ilyenkor a szakember általában életmódváltást (pl. DASH diéta, sószegény étkezés, kardió mozgás) és gyógyszeres kezelést javasol, hogy elkerülhetőek legyenek az olyan szövődmények, mint a stroke vagy a szívinfarktus.

Vitaminok és ásványi anyagok a vérnyomás csökkentésére
Mint az összes betegségre, magas vérnyomásra is léteznek olyan vitaminok és ásványi anyagok, melyek hozzásegíthetik az illetőt az érték csökkentéséhez. Ilyen például a C-vitamin, ami antioxidánsként védi az ereket, továbbá megnöveli a prostacycline nevű anyag termelődését, ami csökkenti az érfalban lévő nyomást. Ezen kívül a magnéziumot is gyakran ajánlják, mivel az izmok egészségéért is felelős magnézium a tanulmányok szerint jó hatással van az erekre is, hiszen azok rugalmasságáról gondoskodik.

Bár a vitaminok szedése remek kiegészítő terápia lehet a magas vérnyomás kezelésében, azonban ezidáig még nem született olyan eredmény, mely szerint a vitaminpótlás önmagában kiválthatná a gyógyszeres kezelést az arra szükséges esetekben.
A vitaminoknak, a vitamindús táplálkozásnak óriási szerepe van, ám annak ellenére, hogy felmerültek olyan gondolatok, hogy segíthetnek a vérnyomás csökkentésében, nincs arra bizonyíték, hogy valóban használnának, így senki ne kísérletezgessen velük otthon – tanácsolja Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás- specialistája.

Természetesen enyhe esetekben életmódváltással (megfelelő táplálkozással, rendszeres mozgással) jelentős pozitív eredményeket lehet elérni, és akár a gyógyszeres terápia is elhagyható. Viszont ehhez szakorvosi konzultáció szükséges, aki nyomon követheti a vérnyomás alakulását, és aki életmódtanácsokkal szolgálhat.

Forrás: Trombózisközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X