Főoldal > EGÉSZSÉG > Alattomos stresszforrások – óvakodj tőlük!

Alattomos stresszforrások – óvakodj tőlük!

betegségegészségizgalommunkastresszstresszforrás
0

Írta: and

1. MultitaskingTe is érezted már, hogy idegesebb vagy, ha egy időben több feladatra kell koncentrálnod? Az eltérő

1. Multitasking

Te is érezted már, hogy idegesebb vagy, ha egy időben több feladatra kell koncentrálnod? Az eltérő feladatokkal egy időben való bűvészkedés komolyan megterheli az agyat, megemeli a kortizolszintet, így fokozódik a stressz. Kutatások bizonyították, hogy az agy 90 percig képes aktívan működni, majd 20 percre pihenő üzemmódba kapcsol – a feladatokat is ennek megfelelően érdemes szervezni.

Wellness-tipp:
Az ide-oda kapkodás helyett jobb, ha egyszerre csak egy feladatra koncentrálsz megszakítás nélkül 90 percig, majd tartasz egy 15-20 perces szünetet, és utána vágsz bele egy következő dologba.

2. A nagyvilág hírei

A pénzügyi gondokról, terrorizmusról, természeti katasztrófákról és erőszakról szóló hírek akaratlanul is nyomot hagynak a lelkedben, tehetetlenségérzést, feszültséget okoznak – mutatták ki kutatások.

Wellness-tipp:
A tudatlanság és a hírek bojkottálása helyett tanuld meg objektívan hallgatni a híreket.

stressz2.jpg ()

3. Végtelen teendőlista

Folyamatosan feladatok nyomasztanak, csak az nyugtat meg, ha kipipáltál egy tételt a teendők listájáról? Vizsgálatok szerint sokan vannak így ezzel, csak akkor érzik magukat nyugodtnak és boldognak, ha minél több feladatot elvégeztek.

Wellness-tipp:
Hogy ne stresszeld magad fölöslegesen, oszd szét a feladatokat: legyen három – 24 órán belül, egy héten belül és egy hónapon belül elvégzendő – listád. A prioritások segítségével hatékonyabban és nyugodtabban tudsz haladni, és nem fogod magad túlterheltnek érezni.

4. Kütyüimádat

Nem kérdés, hogy a technológiai újdonságok mennyire megkönnyítik az életünket, hiszen könnyebben kapcsolatban maradhatunk egymással, a világgal, gyorsabban értesülünk a hírekről. De pont ez a hátulütője is a dolognak: egy tanulmány azt mutatta ki, hogy az emberek harmada úgy érzi, túlterheli a technológia, mert nem tud „megszabadulni” tőle, folyamatosan kontaktban van a világgal, ez pedig stresszt és akár depressziót is okozhat.

Wellness-tipp:
Naponta tarts egy kütyümentes órát: kapcsold ki a telefont, laptopot, tévét, rádiót, és csak magadra figyelj.

A teljes cikket keresd a Wellness magazin legfrissebb számában!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X