Főoldal > EGÉSZSÉG > Datolyaszilvával a rák ellen

Datolyaszilvával a rák ellen

antioxidánsbetegségdatolyaszilvaegészséggyógyulásgyümölcsnövényrák
0

Írta:

Mangó helyett ajánlotta a zöldséges a datolyaszilvát: „Vigye csak, mézédes és mindenre jó.” De mi mindenre? És egyáltalán mi ez a barackszerű, óriásparadicsomra emlékeztető zöldség, vagy gyümölcs?

 

Ez a Kínából származó gyümölcs több nevet is birtokol: sharon, khaki, vagy datolyaszilva. Az utóbbi években jelent csak meg a hazai zöldségesek polcain, és mivel nem drága kuriózumnak számít elég gyorsan elterjedt. Édes, kicsit kajszibarackos, kicsit sütőtökös ízű, ropogós húsú gyümölcs, amely tele van A- és C-vitaminnal.

Ázsiában spirituális tartalommal ruházták fel a narancssárga finomságot, Japánban és Kínában pedig azt is hamar felismerték, hogy nem csak misztikus ereje, hanem gyógyító tulajdonságai is vannak. Akár magában kínálták, akár a belőle préselt levet itatták a betegekkel, a gyógyulás hamar megtörtént.

Egészségesen hatékony

datolyaszilva2.jpg ()A datolyaszilában lévő C-vitamin erősíti az immunrendszert, gazdag a vas- és rosttartalma, de található benne nátrium, kálcium és folsav is. Magas vérnyomás ellen is bevethető, segíti az emésztést, jó a gyomorbántalmak, hasmenés alkalmával is. A légúti betegségek esetén pedig azért érdemes belőle jó sokat fogyasztani, mert tisztító hatású. Köptetőként is alkalmazták.

Elősegíti a gyógyulást és a regenerálódást agyvérzés vagy agyi trombózis esetén, erős vérzéscsillapító, és gyulladáscsökkentő, sőt aranyér és visszértágulat esetén is hatásos lehet. Az emésztőrendszerben kialakuló problémák kezelésében és a vérszegénység orvoslásában is jól hasznosítható, de legnagyobb ereje manapság, hogy a rák hatékony ellenszerének bizonyult!

Sok víz, kevés cukor

Kalóriatartalma más gyümölcsökkel szemben elég magas. Egy egész gyümölcsben mintegy 107 kalória van. Ez majdnem duplája, mint a kivié, narancsé, vagy a mandariné. Ugyanakkor a datolyaszilva mintegy 80 százaléka víz, cukortartalma pedig 16 százalék. Ezek az értékek kifejezetten kedveznek akkor, ha rendszeresen sportolsz, mert gyorsan lehet vele pótolni, az edzés után, a szervezetből kiürült glükózt. Emellett a megfelelő vitaminok és rostok is biztosítva vannak.

Ezt vedd, így edd!

Utóérő gyümölcsnek számít, ezért ha az éretlenebb példányokat veszed, akkor pár napig mindenképp várj az elfogyasztásával, mert ha még éretlen, akkor kesernyés az íze. Akkor a legfinomabb, ha már megpuhult. Meghámozhatod, vagy félbe vághatod, de akár kiskanállal is kanalazhatod a gyümölcs húsát. Fogyaszd nyugodtan tízórai mellé, akár alma helyett, de uzsonnára mártogathatod natúr joghurtba is. Ha vendégeket vársz, díszítheted vele a sajttálat, vagy sonkába is tekerheted. Valószínűleg mindenki kedvence lesz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X