Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyógyulj borostyánnal!

Gyógyulj borostyánnal!

betegségborostyánegészséggyógyulásimmunrendszertest
0

Írta: and

Nem kell nagy „hókuszpókuszra” gondolni, a borostyán ereje a természetességében rejlik. Gy&

Nem kell nagy „hókuszpókuszra” gondolni, a borostyán ereje a természetességében rejlik. Gyógyítja a görcsöket, a köhögést, de még a lelket is.

Amit bizonyára ismersz, az egy vadon élő örökzöld kúszónövény, amely fák kérgére, sziklákra, falakra és egyéb felületekre is felkapaszkodik. Feketésbarna bogyótermései mérgezőek, de a levelek gyógyítanak.

Gyógyhatásai a testre

borostyan2.jpg ()Különböző formájúak és alakúak lehetnek a levelek, de ez nem befolyásolja a hasznosságát. Görcsoldó és köhögéscsillapító triterpén szaponinokat tartalmaznak. Hatásuk klinikailag is igazolt.

A levelek ezen túl antibakteriális hatású és rákos daganatok kialakulását gátló tulajdonságokkal rendelkeznek. A belőle készült tea forrázata enyhe lefolyású heveny hörghurutra is remek megoldás, és napi 1-2 csésze tea elég hozzá. Fontos, hogy allergiás reakciót válthat ki azoknál, akik érzékenyek a falkarionolra.

Külsőleg is alkalmazható, a hajtását és leveleit kiegészítő kezelésként a fogyókúránál is be lehet vetni, ráadásul a narancsbőr ellen is használható. Kenőcs formájában bőrviszketésre is alkalmazható, ezért érdemes a borostyántartalmú krémeket keresni a drogériákban, patikákban.

Gyakori, hogy kisgyerekek nyakában borostyánkő nyaklánc lóg. Nem véletlenül: a borostyán enyhíti a fog növekedésekor fellépő gyulladást és fájdalmat, amikor a kibúvó fog áttöri az ínyt. Ugyanígy használhatják a felnőttek is fogínygyulladás esetében.

Jó hatással van a különféle bőrbetegségekre, így a pattanások, ekcéma, afta, bőrkiütések, övsömör, szemölcsök gyógyítására is. Ezen felül segíti a jó emésztést, de még a pollenallergiára vagy szénanáthára is enyhülést nyújt.

borostyan3.jpg ()

Gyógyhatásai a lélekre

A borostyánról úgy hírlik, hogy pozitív hatással van az emberi pszichére. Segít, ha kevés az önbizalmad, ha nem vagy elég nyitott, és még döntésképessé is tesz. Ezen kívül a kreativitást és a rugalmasságot is elősegíti. Mindezért az úgynevezett borostyánkő a felelős, ami igazából nem is egy kő, hanem a borostyán fenyő gyantája. A fa azért termel gyantát, hogy megvédje magát és sérülését a fertőzésektől, kórokozóktól.

Vigyázat, hamisítják!

A borostyánkő színe a világossárgától a barnás narancsig terjed, és mint minden mást, már ezt is hamisítják. Ha nem ért hozzá az ember, nehéz felfedezni az igazi és a hamis közötti különbségeket, ezért tanácsos ékszerésznél beszerezni a segítő borosnyánt.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X