Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 gyógyító tulajdonság, amit nem tudtál a spárgáról

5 gyógyító tulajdonság, amit nem tudtál a spárgáról

betegségegészségfogyásgyógyhatásgyógyszernövényspárga
0

Írta:

A spárga jótékony hatásaira már az ókorban is felfigyeltek. Azóta viszont kicsit feledésbe merült, de az utóbbi időben kezd visszatérni, és egyre többen győződnek meg arról, hogy milyen varázslatos élettani hatásai vannak a szervezetre.

 

Ami egészséges, az gyógyít is, ez legtöbbször így van, a spárga esetében pedig még az is kapcsolódik hozzá, hogy finom. Korábban a népi gyógyászatban fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre használták. Manapság pedig főként értékes és magas tápanyagtartalma miatt lehet kedvelni. Gazdag C-, A-, E-, B- és K-vitaminokban, folsavban, valamint biztosítja szervezeted számára a szükséges fehérjét, mangánt, foszfort és rostokat is. De megtalálható benne a magnézium, a cink és vas is, gyógyító hatásait pedig érdemes számba venni.

1. Megakadályozza a rákos sejtek kialakulását

Az egyik leghatásosabb természetes antioxidáns. Valódi tisztítója a szervezetnek, ezáltal a megelőzi a sejtek elrákosodását. Ez köszönhető a réztartalmának is, mivel így semlegesíti a szervezetben zajló káros oxidációs folyamatokat, vagyis lecsökkenti a különböző daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. A spárgában megtalálható egy inulinnak nevezett egyedülálló szénhidrát. Ez előnyösen befolyásolja a bél PH-értékét, ami a káros baktériumokat pusztítja el a testben.

2. Vízhajtó és vértisztító

Az aminosavak természetüknél fogva vízhajtó hatást is kiváltanak az emberben, és a spárga ebben is bővelkedik. Hatékony vízhajtó, jól alkalmazható húgyúti fertőzések és felfázás esetén is, valamint tisztítja a vesét és kiváló a vesekövek feloldásában is. De nem csak a vesét, hanem a vért is tisztítja, ettől pedig a bőröd is szebb és egészségesebb lehet.

sparga2.jpg ()

3. Jót tesz a szívnek és a csontoknak

A spárgában található folsav védi a szív-, és érrendszert. Míg a benne található kálcium a csontritkulás ellen nyújt védelmet. Orvosilag kimutatható, hogy a zöldség rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Szakértők szerint napi 400 mikrogramm folsav bevitele évente akár 10 százalékkal is csökkentheti a szívinfarktus kialakulásának esélyét.

4. Segíti a fogyást

Alacsony kalória, magas rosttartalom, hát mi kell még? Akár spárgából is készíthetnék a chips-szerű rágcsákat, sokkal jobban járna mindenki, mint a burgonyás alappal. A spárga – a benne található ásványi anyagoknak köszönhetően – gyorsítja az anyagcserét és az emésztést, így kiváló ebéd vagy vacsora készíthető belőle akkor is, ha épp diétázol. Lehet sütni, főzni, párolni, a hatása megmarad. Kiemelkedő cinktartalmának köszönhetően még az agy működését is serkenti, és jó hatással van az immunrendszerre is.

5. Gyógyszer a másnaposságra

El lehet dobni a macsakajajra eddig bevált gyógyszereket. A spárga az aminosavak és az ásványi anyagok segítségével megszünteti az alkohol előző napi túlfogyasztásával járó gyomorproblémákat, de még a fejfájás megszüntetésében is segít. 

Fotó: Profimedia – Red Dot

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X