Főoldal > DIÉTA > Tavaszi detox: spárga, spenót és quinoa leves

Tavaszi detox: spárga, spenót és quinoa leves

gasztrorecept
0

Írta: and

A nyár már a sarkunkban, ott az ideje, hogy friss, tápanyagokban gazdag zöldségeket fogyasszunk. Már gyü

A nyár már a sarkunkban, ott az ideje, hogy friss, tápanyagokban gazdag zöldségeket fogyasszunk. Már gyülekeznek a boltokban, a piacon, hamarosan annyi lesz belőlük, mint égen a csillag!

A tavaszi detox levesben lévő zöldségek, mint a spenót, a spárga és a mángold kitűnően méregtelenítenek, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, ezért tetőtől talpig feltöltenek energiával. A quinoa segít a teltségérzet kitartásában, anélkül, hogy felpuffadna a hasad. A csipet cayenne bors pedig még az anyagcserédet is felpörgeti. Mivel ez a leves csupán 100 kalóriát tartalmaz adagonként, annyit ehetsz belőle, amennyit csak szeretnél, bűntudat nélkül!

Hozzávalók:

2 evőkanál extra szűz olívaolaj, plusz egy kevés a díszítéshez
2 nagy apróra vágott vöröshagyma
1 csokor spárgafej
1 teáskanál só
2 evőkanál + 3 csésze víz
¼ csésze quinoa
1 csokor mángold
12 dkg spenót
4 csésze zöldség alaplé
1 csipet cayenne bors
1 evőkanál citromlé

leves2.jpg ()Elkészítés:

Hevítsd fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben. Add hozzá a hagymát, és ¼ teáskanál sót. Gyakran kevergetve kb. 5 percig süsd, amíg a hagyma barnulni nem kezd. Ezután csökkentsd a hőmérsékletet, adj hozzá 2 evőkanál vizet, s fedd le. Néha vedd le fedőt és kevergesd. Akkor jó, ha a hagymának mély, karamell színe van.

Míg a hagyma fő, egy nagy fazék vizet forralj fel. Dobd bele a spárgát, fehérítsd egy kicsit, majd vedd ki, s tedd jéghideg vízbe. Hagyd pihenni.

3 csésze vizet, ¾ teáskanál sót és a quinoa-t forrald össze. Miután felforrt, csökkentsd alatta a hőmérsékletet, fedd le, majd főzd még 15 percig. Közben darabold fel a spenótot és a mángoldot.

Miután a quinoa megfőtt, add hozzá a zöldségeket, s fedő alatt főzd őket együtt 10 percig, majd add hozzá a karamellizált hagymát is, az alaplevet és a cayenne borsot is. Körülbelül még 5 percig kell főnie az élénkzöld levesednek.

Ezután botmixerrel pépesítsd össze az egészet, amíg sima nem lesz, majd adj hozzá 1 kanál citromlét. Tálaláskor minden adagra szitálj egy kevéske olívaolajat, körülbelül 8 adag levest fogsz kapni.

Jó étvágyat hozzá!

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X