Főoldal > DIÉTA > 9 étel, amit soha ne egyél!

9 étel, amit soha ne egyél!

diétaétkezésfogyásgasztrotáplálkozászsírzsírmentes
0

Írta:

Néhány alacsony zsírtartalmú élelmiszer nem jobb, mint a teljes zsírtartalmú – néha pedig rosszabb is!

 Zsíros csapda

Ne vedd magától értetődőnek, hogy amire alacsony zsírtartalmú van írva, az segíti a diétád. Sok zsírszegény vagy csökkentett zsírtartalmú élelmiszer nem annyi zsírt tartalmaz, mint amennyit elvárhatunk tőlük. Egy brit tanulmány szerint a diétás élelmiszerek 10%-a azonos vagy akár több kalóriát tartalmaz, mint a nem diétás megfelelője, és akár 40%-kal több cukor is lehet benne. Miért is? Azért lehet ez, mert amikor elvonják a szírt, több cukrot és fűszert adnak hozzá, hogy jobb íze legyen. Kutatások bizonyítják, hogy a „zsírszegény” címkével ellátott élelmiszerekből többet hajlamos enni az ember, főleg a kis túlsúllyal rendelkezők.
Ez nem jó kompromisszum. Ahelyett, hogy egyből bedőlsz a címkének, nézz utána, hogyan tudnál egészségesebb és karcsúsító ételeket fogyasztani! Íme 9 alacsony zsírtartalmú élelmiszer, mely egyáltalán nem jó neked.

1. Pulyka bacon/szalonna

A pulyka bacon kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaz ugyan, de nem sokkal. A pulyka bacon adagonként 35 kalóriát és 3 gramm zsírt tartalmaz, sertés megfelelője pedig 60 kalóriát és 3.5 gramm zsírt. A kettő ugyanúgy feldolgozott húskészítmény, magas nátrium- és nitrit tartalma, melyek kapcsolatba hozhatók a szívproblémákkal.

A karcsú megoldás: mind a két fajta bacon lehet az egészséges étrend része, de csak akkor, ha nagyon ritkán és kis adagokat fogyasztasz belőle. A bacon csíkok lehetnek a fő eseménye az ételnek, de köretként kelbimbót, brokkolit vagy salátát válassz!

2. Alacsony zsírtartalmú péksütemények

Az alacsony zsírtartalmú muffinok és sütemények nem jobbak, mint a normál zsírtartalmúak. A csomagolt zsírszegény áfonyás muffin például 280 kalóriát tartalmaz, a sima pedig 370 kalóriát. Ez kevesebb ugyan, de a cukortartalma is több és akárcsak a normál változata, magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmaz.

A karcsú megoldás: Ha szereted a süteményeket, élvezd őket alkalmanként. Az otthoni sütés okos megoldás lehet, ahol kicseréled az egészségtelen összetevőket joghurtra, gyümölcspürére. Így az íz megváltoztatása nélkül tudod csökkenteni a cukortartalmat.

3. Saláta zsírszegény öntettel

Persze, egyél salátát! De egy saláta leöntve zsírszegény salátaöntettel pontosan egy óra múlva farkas éhessé tesz. Az élelmiszergyártók az ilyen salátaöntetekhez cukrot adnak, hogy jobb ízük legyen, de ettől a vércukorszinted hirtelen megugrik, majd ugyanilyen hirtelen lezuhan. A zsír előnye: segíti a szervezetnek elnyelni a béta-karotint és a likopint (ilyen magas antioxidáns tartalmú a paradicsom, a sárgarépa és a piros paprika). A szakértő rámutatott, hogy a palackozott öntetek tartósítószert és adalékanyagokat tartalmaznak.

A karcsú megoldás: A salátára kell némi zsír, egyél teljes zsírtartalmú salátaöntetet, diót és magvakat! Esetleg próbáld ki, hogy néhány avokádószeletet a zöldségek tetejére teszel: egy tanulmány szerint az avokádó különösen hatékonyan segíti a salátában lévő tápanyagok felszívódását!

4. Csökkentett zsírtartalmú mogyoróvaj

Ezt figyeld! Két kanál normál mogyoróvaj 210 kalóriát tartalmaz, azonos mennyiségű csökkentett zsírtartalmú pedig majdnem 200 kalóriát. Amikor a cégek csökkentik a zsír mennyiségét, több cukrot adnak a mogyoróvajhoz, hogy jobb ízt biztosítsanak.

A karcsú megoldás: Vásárolj teljes zsírtartalmú készítményt, de ellenőrizd az összetevőket! Ne legyenek adalékanyagok az összetevők között, csak a mogyoró és a só. Mivel a mogyoróvaj magas kalóriatartalmú, könnyű sokat enni belőle. Korlátozd a bevitelt két kanálnyira!

5. Tojás helyettesítő

Az élelmiszerboltok hűtőpultjain lehet olyan tojáskészítményt venni, amely alacsony kalória- és zsírtartalmú. Ez tojásfehérjéből készült, de stabilizátorokat, mint például a guargumi, és színezéket adnak hozzá. A probléma az, hogy a tojás sárgája – amely 5 gramm zsírt tartalmaz- hordozza a tojás szinte minden jó tulajdonságát. A sárgája ugyanis gazdag A- és D-vitaminban kolinban, esszenciális tápanyagban, amely segíti a neurotranszmitterek munkáját, mely befolyással van az izmok működésére és a memóriára.

A karcsú megoldás: Hacsak szívprobléma miatt az orvos nem korlátozza a tojásbevitelt, egyél egész tojást. Az elmúlt években a tojás teljes megvonása és rendszeres fogyasztása is felmerült az egészséges táplálkozás keretein belül. Kutatások azonban bizonyítják, hogy a rendszeres tojásfogyasztás nem befolyásolja a szívbetegségek és a stroke kockázatát az egészséges embereknél.

6. Alacsony zsírtartalmú krumpli chips

Vess egy pillantást a csökkentett zsírtartalmú chips csomagolására: egy adag 140 kalória! Egy hagyományos 160 kalóriát tartalmaz (és kevesebb nátriumot). A csökkentett zsírtartalmú chipsből hajlamosabb többet enni az ember, mint a sima esetében. Sőt, egy egyetemi tanulmány szerint 25%-kal többet esznek az emberek, ha fel van tüntetve az „zsírszegény” felirat. Ugyanez a helyzet az össze többi alacsony zsírtartalmú sós rágcsálni való: perecek, ropik és rizssütik (ezek általában levegőből és szénhidrátból állnak) esetében is.

A karcsú megoldás: Ha rágcsálni szeretnél, egyél sült csicseriborsót vagy edamame-t. Ezek ugyanis tele vannak fehérjével. Próbáld ki a kelkáposzta chips-et, mely gazdag A- és C-vitaminban és antioxidánsokban!

7. Alacsony zsírtartalmú müzli

Bár a zab és a szárított gyümölcsök egészségesnek hangzanak, de a legtöbb müzli, akár alacsony zsírtartalmú, akár nem, tartalmaz cukrot különböző álneveken: barna rizs szirup vagy cukornád-lé. Az édes napkezdés következménye a később lezuhanó vércukor szint lesz.

A karcsú lehetőség: A legjobb a sima görög joghurt, akár 20 gramm fehérét is tartalmaz, hozzá néhány kanál teljes kiőrlésű gabona, dió és egyéb magvak.

8. Alacsony zsírtartalmú fagylalt és fagyasztott joghurt

Amikor érzik az emberek, hogy szükségük van az élvezetre, bűntudatmentesen esznek fagyasztott joghurtot. Persze nincs semmi baj a fagyasztott joghurttal, de az ember könnyebben esznek egy hatalmas adagot és összességében nagyobb mennyiségű kalóriát visznek be így. Különben is, fél csésze fagyasztott joghurt 17 gramm cukrot tartalmaz, ez teljesen azonos a fagylaltéval.

A karcsú megoldás: Ritkán (nem naponta) fogyassz fél csészét a kedvencedből és élvezd ki nyugodtan, bűntudat nélkül!

9. Zsírmentes joghurt

Gyakran adnak a zsírmentes joghurtokhoz mesterséges színezéket, hozzáadott aromákat, stabilizátorokat, így lesz ízletesebb és színesebb. A testnek szüksége van némi zsírra, hogy felszívja a D-vitamint.

A karcsú lehetőség: A napi kalóriaigényednek megfelelően választhatsz csökkentett-, alacsony- vagy teljes zsírtartalmú joghurtot! Egy tanulmány szerint a magasabb kalóriatartalmú tejterméket fogyasztók kisebb testzsírral rendelkeztek és kisebb eséllyel híztak el. Ha valamilyen zsírmentes joghurtot választasz, gondoskodj egészséges zsírok beviteléről (mondjuk mandula vagy pisztácia formájában)!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X