Főoldal > EGÉSZSÉG > Győzd le a betegségeket és a baktériumokat gyöngyhagymával!

Győzd le a betegségeket és a baktériumokat gyöngyhagymával!

baktériumbetegségegészséggyógyulásgyöngyhagymahagymamegfázás
0

Írta: and

A hagyma mint univerzális gyógynövény vonult be a köztudatba. Persze, ettől jóval több, hiszen alig van olyan magyar étel, amibe ne kerülne ebből a jellegzetes ízű, illatú zöldségből.

A gyöngyhagyma talán eddig nem élvezett akkora figyelmet, amekkora járna neki, de egyre jobban terjed, és érdemes megismerni a jótékony hatásait.

Egy is hagyma-történelem

Már a bronzkorbeli leletekben is találtak hagymanyomokat, ezek után nem is meglepő, hogy a piramisok építőinek étrendjében is szerepelt a hagyma, a középkori orvosok pedig már javában alkalmazták fejfájás, köhögés, kígyómarás, sőt még hajhullás ellen is.

A világon sok száz hagymafajta létezik, de nincs olyan nemzet, aki mindet használná. Nálunk a vöröshagyma, a fokhagyma, a lilahagyma és társai mellett a gyöngyhagyma is teret nyert.  Apró méretét annak köszönheti, hogy 2,5-3,5 cm átmérőnél szedik fel, vagyis nem hagyják tovább nőni. Nevét a héjának gyöngyházszínű csillogásáról kapta, és ez mindhárom színre érvényes: fehér, vörös és aranyló színekben is termesztik. 

A gyöngyhagyma hatóanyagai

A gyöngyhagyma táp- és élvezeti értéke még a lilahagymáénál is magasabb. 100 grammja mindössze 28 kalóriát tartalmaz, de másik nagy előnye, hogy gazdag A- és C-vitaminban is. Ásványi anyag tartalmát nézve kalciumot, foszfort, káliumot, nátriumot, magnéziumot, vasat, rezet és cinket is találunk benne, de a folsav és biotin tartalma is jelentős. Csípősségét pedig a kénvegyületekben gazdag illóolaj-tartalmának köszönheti és itt is igaz az, hogy: minél csípősebb, annál jobb.

gyongyhagyma2.jpg ()

Betegségek ellen hatásos   

Már őseink is használták a hagymát megfázásra, szemölcs ellen, nyákoldásra, torokgyulladásra, ízületi fájdalmakra és álmatlanság ellen. Serkenti a keringést, csökkenti a vérnyomást, javítja az emésztést és megakadályozza a vérrögök képződését. Emellett baktériumölő hatása is van, vagyis fogyasztásával távol tarthatod a mindig „népszerű”, és bárhol elkapható betegségeket. Antioxidáns hatása is jóval magasabb, mint a közönséges hagymáé. Bevethető a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás okozta panaszok ellen is.

Étkezési ötletek

Mivel a gyöngyhagymát nálunk, leggyakrabban üveges változatban, ecetben eltéve lehet megvásárolni, nyersen nem érdemes keresni a piacokon. Bár erős ízéből valamit veszít az ecettől, de a különlegessége megmarad. Salátákat, hidegtálakat, szendvicseket ízesíthetsz vele, akár egészben hagyod, akár felezed, vagy szeletekre vágod. Ez utóbbi – apró mérete miatt – azért mindenképpen kihívást jelent. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

parlagfűtea

Sokan fogyasztják mindennap, pedig súlyosan károsítja a szerveket

Írta:
0

Az interneten nap mint nap találkozhatunk különféle „csodaszerekkel” és házi praktikákkal, amelyek gyors gyógyulást vagy természetes megoldást ígérnek különböző betegségekre. Bár elsőre vonzónak tűnhet kipróbálni ezeket, nem minden növény vagy recept biztonságos. Jó példa erre a parlagfű, amelyet egyes források gyógynövényként hirdetnek, holott valójában az egyik legveszélyesebb allergén, és fogyasztása súlyos egészségügyi károsodást okozhat.