Főoldal > EGÉSZSÉG > Hihetetlenül jó egészségforrás a hagyma

Hihetetlenül jó egészségforrás a hagyma

egészséghagymalilahagymavöröshagyma
0

Írta:

A hagyma igazi csodaszer amellett, hogy a konyhában igen gyakran használjuk mindenféle étel elkészítéséhez.

Évszázadokon keresztül a hagyma gyógynövényként, orvosságként volt használatban, és még ma is számtalan esetben használjuk csípések, láz, sebfertőzés, magas vérnyomás, rák kezelésére.

Ami a hagymát ilyen hatékonnyá teszi, az nem más, mint a quercetin nevű flavonoid. Ez az anyag antioxidáns tulajdonságianak köszönhetően leköti a szabad gyököket, megelőzi az allergiát, csökkenti a koleszterint és a magas vérnyomást, csökkenti a gyulladást, és segít felvenni a harcot a rák ellen.

Quercetin nem csak a hagymában van, megtalálható rengeteg citrusfélében és az almában is. Sok az ilyen flavonoid a vörös borban és a zöld teában is. De megtalálható a szőlőben, áfonyában, szederben, cseresznyében, babban, olíva olajban.

De most lássuk, milyen egészséges hatásokat tartogat még számunkra a hagyma!

Lázcsillapító

Lázas vagy és nem szeretnél gyógyszerekhez nyúlni? Apríts fel egy hagymát, krumplit és egy kevés fokhagymát. Ne félj, nem kell megenni. Tedd bele zoknidba és viseld! Egy kis almaecetes borogatás tovább gyorsítja a folyamatot.

Lerövidítheted a megfázás időtartamát

Abban a pillanatban, amikor rájöttél, hogy megfáztál, fogyassz némi hagymát. Ha a salátádra teszed, nem is fogod észrevenni, hogy nyers hagymát eszel. Akár meg is főzheted a hagymát, szűrd le a levét, keverd össze mézzel és idd meg.

Segít a köhögésen

A torkod és mellkasod már fáj a sok köhögéstől? Nincs más dolgod, mint egy nagy szelet hagyma és ½ kanál barna cukor összekeverése. Hagyd állni egy órát, majd keverd össze mézzel, s fogyaszd el. Ha kétszer egy nap fogyasztod, a köhögés hamar abbamarad.

hagyma2.jpg ()

Segít a fülfájáson

Minden hagymának van közepe, egy központi helye. Ez olyan, mintha a szíve lenne. Hámozd meg a hagymát, majd ezt a részt keresd meg. Tedd a füledbe, ha fáj a füled. Antibakteriális hatásának köszönhetően gyorsan segít leküzdeni a problémát.

A hagymaszeletelés tisztítja a szemet

Ha valamilyen apró irritáció éri a szemed, nagyon jó lehet, ha nekiállsz hagymát szeletelni. Amint bizonyára tudod, ez könnyezést idéz elő, ezáltal sokkal könnyebben és gyorsabban szabadulsz meg a zavaró tényezőtől.

Enyhíti a rovarcsípést

Senki sem szereti, ha megcsípi valami. Fájdalmas, viszket, kellemetlen. Egy kis szelet hagymával azonban könnyen enyhítheted a panaszaidat. Csak tedd közvetlenül a csípésre rövid időre, s jelentősen lerövidíted a kellemetlen perceidet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X