Főoldal > EGÉSZSÉG > Győzd le a betegségeket és a baktériumokat gyöngyhagymával!

Győzd le a betegségeket és a baktériumokat gyöngyhagymával!

baktériumbetegségegészséggyógyulásgyöngyhagymahagymamegfázás
0

Írta: and

A hagyma mint univerzális gyógynövény vonult be a köztudatba. Persze, ettől jóval több, hiszen alig van olyan magyar étel, amibe ne kerülne ebből a jellegzetes ízű, illatú zöldségből.

A gyöngyhagyma talán eddig nem élvezett akkora figyelmet, amekkora járna neki, de egyre jobban terjed, és érdemes megismerni a jótékony hatásait.

Egy is hagyma-történelem

Már a bronzkorbeli leletekben is találtak hagymanyomokat, ezek után nem is meglepő, hogy a piramisok építőinek étrendjében is szerepelt a hagyma, a középkori orvosok pedig már javában alkalmazták fejfájás, köhögés, kígyómarás, sőt még hajhullás ellen is.

A világon sok száz hagymafajta létezik, de nincs olyan nemzet, aki mindet használná. Nálunk a vöröshagyma, a fokhagyma, a lilahagyma és társai mellett a gyöngyhagyma is teret nyert.  Apró méretét annak köszönheti, hogy 2,5-3,5 cm átmérőnél szedik fel, vagyis nem hagyják tovább nőni. Nevét a héjának gyöngyházszínű csillogásáról kapta, és ez mindhárom színre érvényes: fehér, vörös és aranyló színekben is termesztik. 

A gyöngyhagyma hatóanyagai

A gyöngyhagyma táp- és élvezeti értéke még a lilahagymáénál is magasabb. 100 grammja mindössze 28 kalóriát tartalmaz, de másik nagy előnye, hogy gazdag A- és C-vitaminban is. Ásványi anyag tartalmát nézve kalciumot, foszfort, káliumot, nátriumot, magnéziumot, vasat, rezet és cinket is találunk benne, de a folsav és biotin tartalma is jelentős. Csípősségét pedig a kénvegyületekben gazdag illóolaj-tartalmának köszönheti és itt is igaz az, hogy: minél csípősebb, annál jobb.

gyongyhagyma2.jpg ()

Betegségek ellen hatásos   

Már őseink is használták a hagymát megfázásra, szemölcs ellen, nyákoldásra, torokgyulladásra, ízületi fájdalmakra és álmatlanság ellen. Serkenti a keringést, csökkenti a vérnyomást, javítja az emésztést és megakadályozza a vérrögök képződését. Emellett baktériumölő hatása is van, vagyis fogyasztásával távol tarthatod a mindig „népszerű”, és bárhol elkapható betegségeket. Antioxidáns hatása is jóval magasabb, mint a közönséges hagymáé. Bevethető a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás okozta panaszok ellen is.

Étkezési ötletek

Mivel a gyöngyhagymát nálunk, leggyakrabban üveges változatban, ecetben eltéve lehet megvásárolni, nyersen nem érdemes keresni a piacokon. Bár erős ízéből valamit veszít az ecettől, de a különlegessége megmarad. Salátákat, hidegtálakat, szendvicseket ízesíthetsz vele, akár egészben hagyod, akár felezed, vagy szeletekre vágod. Ez utóbbi – apró mérete miatt – azért mindenképpen kihívást jelent. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X