A szívbetegség az egyik leggyakoribb betegség nők és férfiak körében egyaránt – odafigyeléssel és tudatos étkezéssel tehetsz a megelőzésért.
A rendszeres sport sajnos önmagában nem tesz immunissá a problémára – a szívinfarktusok 25%-a olyan emberekkel történik, akik soha nem dohányoztak és a koleszterinszintjük is rendben.
Azonban ha odafigyelsz az étkezésedre, jelentősen csökkentheted a szívbetegségek kockázatát. Mutatjuk is, melyek azok az ételek, melyek igazán jó hatással vannak a szíved egészségére.
Bogyós gyümölcsök, mangó, citrusfélék
A kutatások azt mutatják, hogy a sok gyümölcsöt fogyasztók kevésbé veszélyeztetettek. Feltöltik a szervezetüket antocianinnal (bogyós gyümölcsök), karotinnal (mangó) és C-vitaminnal (citrusfélék).
Tipp: Minden nap 3 különböző gyümölcsöt fogyassz.
Étcsokoládé
Ha túlsúlyos vagy, kerülnöd kell az olyan élelmiszereket, melyek hirtelen megemelik a vércukorszintet, de a kakaó segíthet. A magas kakaótartalmú étcsokoládé segíti a koleszterinszint stabilizálását, magas flavonoltartalmának köszönhetően pedig jót tesz a szívnek.
Tipp: 30 gramm keserűcsokoládé naponta igazán jót tesz a szívednek.
Extra szűz olívaolaj
Antioxidánsban gazdag, gyulladáscsökkentő hatású, és még a LDL (a „rossz” koleszterin) érkárosítását is megakadályozza.
Tipp: Az extra szűz olívaolaj nagyon jó salátákra, ízesítésre, de kerüld, ha sütésről van szó. Magas hőfokon károsíthatja az egészséget.
Zöldek, hagyma, cékla
A zöld zöldségek folsavat tartalmaznak, a hagyma pedig quercetint, mely óvja az ereket. A cékla nitrátokban szintén gazdag, segít elkerülni a magas vérnyomást.
Tipp: Minden nap 3-szor egyél különböző zöldségeket.
Lazac
Az olyan zsíros tengeri halak, mint a lazac, a tonhal vagy a kagyló, nagyon gazdagok omega-3 zsírsavban. Ezek az esszenciális zsírok segítenek meggátolni az olyan zsírok egészségkárosító hatását, melyeket trigliceridnek hívnak. Emellett harcolnak a gyulladással, s nagyon jót tesznek a szívnek.
Tipp: Hetente kétszer próbálj meg lazacot, vagy egyéb zsíros tengeri halat enni!
Dió
Friss kutatások azt igazolják, hogy a dió magas antioxidáns tartalmú, és jelentősen javítja az érfal funkcióit már pár órával a fogyasztása után. Más magvak, mondjuk a mandula szintén szívbarát.
Tipp: Nassolj minden nap diót (kb 14 szemet), vagy más diófélét.
Bor
A kutatások azt igazolják, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás javítja a HDL, más nével „jó” koleszterin szintjét. A vörösbor rezveratrolt tartalmaz, mely jelentősen csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
Tipp: Nőknek egy, férfiaknak két pohár ital naponta jót tehet. Vigyázz, ennél több már fokozza a szívbetegség kockázatát!
Joghurt és sajt
A kutatók szerint a teljes zsírtartalmú joghurtok és sajtok fogyasztása csökkenti a gyulladás okozta szívbetegségek kockázatát. A kalciumnak és a tehéntejnek ez a kombinációja igazán sikeresen csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
Tipp: Egyél naponta egyszer vagy kétszer zsíros joghurtot vagy sajtot.
Fotó: Profimedia – Red Dot