Főoldal > EGÉSZSÉG > Intenzíven sportolsz? Ezeket a vitaminokat kell pótolnod!

Intenzíven sportolsz? Ezeket a vitaminokat kell pótolnod!

edzéssportvitaminvitaminpótlás
0

Írta:

A vitaminpótlás minden egészséges szervezet számára elengedhetetlen. Ám ha a sportolás a mindennapjaid része, még fokozottabban oda kell erre figyelned.

 

Ha úgy érzed, a mozgás mostanában nem tölt fel plusz energiákkal, sőt inkább fáradtságot, gyengeséget tapasztalsz, lehet, hogy vitaminhiányban szenvedsz. Amerikai kutatók ugyanis már kis mértékű folsav, B1-, B2-, B6-vitaminok hiánya esetén jelentős teljesítő- és koncentrálóképesség zavart tapasztaltak.

Vérképző folsav

A B-vitaminok közé sorolandó, hatalmas szerepet játszik a sejtek közötti anyagcsere-folyamatokban. A B12-vitaminnal együttműködve segíti a vérképzést, valamint a sejtek növekedését, szaporodását is. A folsavhiány tünete elsősorban a vérszegénység.

Mit egyél?
Ha nem szeretnéd, hogy szervezeted nélkülözze a folsavat, egyél sok csonthéjas gyümölcsöt (dió, mogyoró), a zöldségfélék közül karfiolt és zöldbabot, valamint májat, tojássárgáját és szóját.

Energiát adó B1-vitamin

A szénhidrátok energiává alakításában résztvevő enzimekhez szükséges. Hiányának leggyakoribb oka az alkoholizmus lehet. Gyomor- és bélrendszeri panaszok és terhesség esetén is nőhet az igény a B1-vitamin iránt. Mivel az idegrendszerben és a szívben nagyon gyors az anyagcsere, ezek a szervek különösen érzékenyek a vitamin hiányára.

Mit egyél?
Szerencsére rengeteg élelmiszerben megtalálható a B1-vitamin. Így például élesztőben, karfiolban, burgonyában, tojásban és sertéshúsban.

vitamins2.jpg ()

Zsírlebontó B2-vitamin

A riboflavin néven ismert vitamin segíti a zsírsavak lebontását, szöveti légzést, méregtelenítést, szénhidrátok anyagcseréjét és védi a nyálkahártya épségét. Hiányállapota ritka, de figyelj oda a változatos étrendre.

Mit egyél?
A tejtermékekben, húsokban, belsőségekben, gabonafélékben, tojásban található sok B2-vitamin.

Görcsoldó B6-vitamin

Elsősorban görcsoldó hatásáról ismert, de az emésztő-, ideg- és immunrendszer megfelelő működéséért is felelős. Itt is ritkán beszélhetünk hiánytünetekről, hiszen számos élelmiszerben megtalálható, de ha mégis előfordul, akkor bőrbetegségek, vérszegénység és ideggyulladás alakulhat ki.

Mit egyél?
Egyél sok lencsét, póréhagymát, gesztenyét, gabonaféléket, olajos magvakat. Állati eredetű élelmiszerek között pedig rengeteg B6-vitamin található a májban, tőkehalban és a lazacban.

Tippek vitaminpótláshoz

  • Étkezz változatosan!
  • A vegetáriánus táplálkozás vagy egy szigorú diéta hiánybetegségek kialakulásához vezethet, ezért figyelj oda a vitaminok más formában való pótlására!
  • Elsősorban természetes forrásból származó vitaminokat fogyassz, a szintetikus vitaminokat próbáld mérsékelni.
  • Ha mégis tabletta formájában pótolod a vitaminokat, figyelj arra, hogy ne közvetlenül sportolás után vedd be. Egyes vizsgálatok szerint a C és E-vitamin edzés utáni bevételének negatív hatásai lehetnek.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X