Igazi C-vitamin bomba a piros csipkebogyó
Kirándulások alkalmával már biztos találkoztál a vadrózsa áltermésével, a csipkebogyóval. A jellegzetes, élénkpiros színű bogyó hazánkban egyik leggazdagabb C-vitamin forrása, de még számos már egészségügyi hatással rendelkezik, amit eddig nem is sejtettél.
1. Ősidők óta gyógyít
A csipkebogyó húsának gyógyító hatásait már az ókori népek felismerték, főként a sorvadásos betegségek ellen alkalmazták. Már a Bibliában is fontos szerepet kapott: Mózes elhivatását jelképezte. A középkorban pedig a lángoló csipkebokrot Mária jelképének tekintették, és a gyógyítással szoros kapcsolatba került.
2. Nagy adag vitamin van benne
A csipkebogyó különösen jótékony hatása főként a magas C-vitamin tartalmának köszönhető, tízszer több C-vitamint tartalmaz, mint a meghűlések esetén gyakran használatos citrom. A C-vitamin pedig köztudottan növeli a betegségekkel szembeni ellenállóképességünket, ezért kiváló meghűléses betegségek ellen. Ám a C-vitaminon túl cukrot, pektint, gyümölcssavakat, magnéziumot, vasat, kalciumot, illóolajat, cseranyagot, nyomokban karotint, B1-, B2-, K- és P- vitaminokat is tartalmaz.
3. Erősíti az immunrendszert
A csipkebogyó fogyasztása fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a benne található flavonoidok gyulladásgátló, immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. Elsősorban a magas magnéziumtartalmának köszönhetően fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában. Ismeretes a gyógyhatása bélhurut és hörghurut esetén, de jótékony hatásai van a vesekő, homokkő kezelésében, serkenti a mellékvesék és a máj működését, vérzéscsillapító és emésztésjavító, valamint a sejtöregedést is gátolja.
4. Az influenza csoda-ellenszere
A csipkebogyónak nem csak immunerősítő, ezáltal betegségmegelőző szerepe van, de ha az influenzás időszakban már megbetegedtél, a bogyóból készített gyógytea rendszeres fogyasztásával könnyen kilábalhatsz a vírus okozta szenvedésből. Enyhíti a láz tüneteit, és plusz energiát biztosít, ami nem hagyja az elgyengülést a rossz közérzet miatt.
5. Nem csak tea készíthető belőle
A leggyakrabban persze teaként használjuk, de készíthető belőle szörp, lekvár, likőr, befőtt, pálinka, sőt limonádé is. Leszedése egyszerű, utána csak szárítani kell a magokat, és néhány nap elteltével már lehet is főzni a vitamindús italt. A hatóanyagok teljes kioldódásához érdemes a főzetet egy éjszakán keresztül ázni, aztán fogyasztani.
Fotó: Profimedia – Red Dot