„Egyél több gyümölcsöt és zöldséget!”- ez a leggyakrabban hangoztatott tanács, ha az egészség és a fogyás kerül szóba. Ha igazi salátaimádó vagy, a mosás, a hámozás és az aprítás akkor is bosszantó tud lenni, mivel valljuk be, nem kevés időbe telik.
Azonban, ha elhagyod a hámozást, avval nemcsak értékes perceket, de rengeteg tápanyagot és ízt is megspórolhatsz. Most megtudhatod, melyik az a 7 zöldség és gyümölcs, amihez jobb, ha sose ragadsz hámozókést.
Burgonya
Hagyományosan a krumplipürét, a krumpli salátát, sőt a főtt és a sült burgonyát is úgy kezdjük elkészíteni, hogy lehámozzuk a zöldség héját. Ez azonban nem a legjobb ötlet, ugyanis a tápanyagok 20%-a a héjában található, mint a B-vitaminok és a különböző ásványi anyagok. Ráadásul a héjával még a benne levő rostot is kidobjuk. Sikáld meg alaposan a krumplit, hogy eltávolítsd a koszt, és el is hagyhatod a hámozást.
Padlizsán
A padlizsán csodálatosan lila színű héja egy nasunin nevű fitotápanyagot tartalmaz, azaz egy olyan erős antioxidánst, amely védi a szervezetet a sejtek károsító hatásával szemben.
Édesburgonya
A nálunk is egyre népszerűbb édesburgonya héjában található a legtöbb tápanyag, beleértve a C-vitamint, a káliumot és a béta-karotint is.
Uborka
Az uborka kicsit göcsörtös, sötétzöld héja tele van immunerősítő antioxidánsokkal és rosttal, amely megelőzi a székrekedést és támogatja az emésztőrendszer egészségét.
Répa
Addig, amíg ezt a földben termő zöldséget alaposan megmosod, egyáltalán nincs szükség a hámozására. A répában található összes antioxidáns ugyanis a héjában vagy közvetlenül alatta található.
Paszternák
A paszternákot általában a fehér répával azonosítjuk, pedig csak rokona a répának. Kevésbé édes, fűszeres, télies íze remekül illik az ünnepi asztalra. Akárcsak a répának, a paszternáknak is közvetlenül a héja alatt található a sok-sok tápanyag, így eszedbe se jusson lehámozni.
Sokan meghámozzák evés előtt az almát, mivel nehéz megemészteni a héját, azonban ez csak azt jelenti, hogy tele van rosttal, azaz kiválóan telít, és segíti az emésztést. Gazdag quercetinben, C-vitaminban, és triterpenoidban, ami véd a rákos megbetegedésektől. Ne feledd: egy alma egy nap az orvost távol tartja, de csak ha a héjával együtt fogyasztod el!