Főoldal > EGÉSZSÉG > Baktériumok és ízületi bántalom ellen babérlevél

Baktériumok és ízületi bántalom ellen babérlevél

bacilusbaktériumbetegségegészségfájdalomgyógyulásvírus
0

Írta: and

A babér a legrégebben ismert és igen elterjedt fűszernövények közé tartozik. Kis-Ázsia és a Földközi-tenger vidékén honos örökzöld cserje ismert jellegzetes illatáról, ízéről, de kevésbé ismert gyógyító hatásáról, pedig már a római orvosok is a zöld levélkéhez gyúltak, ha biztosra akartak menni.

 

A babérnak elsősorban a bogyóját és a levelét lehet hasznosítani. A bogyókat még éretten szüretelik le és belőle nyerik a babérvaj nevű olajat. A levelek pedig sok úgynevezett cineolban gazdag illóolajat tartalmaznak. A cineolról érdemes tudni, hogy a kámfor-csoportba tartozó vegyület. Nyákoldó, fájdalomcsillapító, antiszeptikus hatású, ezért sikerrel alkalmazhatók a fertőző légzőszervi megbetegedések kezelésére.

Baktériumölő csodaszer

baber2.jpg ()A babérlevélben az A- és C-vitamin mellett jelentős mennyiségű vas és mangán található, valamint kisebb mennyiségben kalcium, kálium és magnézium. Gyógyhatásai között elsősorban az idegeket nyugtató, alvást segítő gyógyhatása ismert. A legtöbb aromás fűszerhez hasonlóan, a babérlevél olaja elpusztítja a betegségeket okozó baktériumokat és gombákat. A babér nem elég hatékony fertőtlenítő orvosi kezelések esetén, ám kisebb háztartási baleseteknél a friss gyógynövény külsőleg használható. Kifejezetten jó migrénes fejfájásra, és alkalmas a zúzódások és a rovarcsípések hatékony kezelésére is. Kimondottan hatékony a Candida gombafajok ellen, emésztési zavaroknál erjedés és rothadást gátló hatása van, serkenti az emésztést, még az anorexia ellen is alkalmazható.

Az ízületi fájdalom ellensége

Sokan szenvednek a rendszeres ízületi fájdalmaktól. Ez előfordulhat az időjárásváltozástól, vagy csonttöréstől, de a sajogást, nyilalást, hasogatást senki nem szereti. Számos mai füvészkönyv ajánlja a babérleveles bedörzsölést ízületi gyulladások kezelésére.

A hatásos gyógymód elvégzése: egy zacskó (5g) babérlevelet önts le 3 dl hideg vízzel és 7-10 percig fedő alatt főzd! Ha közben a víz elpárolgott, akkor pótold, hogy meglegyen a 3 dl. A főzetet tartalmazó edényt egy éjszakára bugyoláld plédbe és másnap reggel már fogyaszthatod is. Fontos, hogy ne idd meg egyszerre (belső vérzést is okozhat a nagy mennyiség)! Apró kortyokkal tartson ki egész nap.

Ez a fajta tisztítás megszabadít az ízületi sólerakódásoktól, az ízületi fáradságtól. A tisztítás idejére az állati fehérjét iktasd ki a táplálkozásodból. A babérlevéllel végzett tisztítás ideje alatt a vizelet színe rózsaszínre változhat, de ettől nem kell megijedni, csak arról fog tanúskodni, hogy a sók oldása a szervezetben elkezdődött.

Ennél egy egyszerűbb változata, ha a babérolajos kivonatot külsőleg nagyon vékonyan az ízületekbe dörzsölöd, és fájdalomenyhítő hatása lesz így is. A babér forrázata nyugtató hatású, ezért fürdővízbe téve segít a relaxációban és az elalvásban is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X