Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezek a tünetek az emésztőrendszer betegségére utalnak

Ezek a tünetek az emésztőrendszer betegségére utalnak

bélbetegségemésztésemésztési problémaétvágytalanságfogyáshányáshasmenéssavasodás
0

Írta:

Figyelj oda ezekre a tünetekre, mert az emésztőrendszer megbetegedéseire utalhatnak!

Emésztőrendszerünk védelme kiemelten fontos. Az egészséges életmód mellett érdemes figyelnünk testünk jelzéseire is, hiszen a tünetek minden esetben jelzésértékűek lehetnek. A paletta igen sokszínű, különböző ételintoleranciák, fekélyes, gyulladásos megbetegedések, daganatos elváltozások is előfordulhatnak, ezért a legjobb, ha idejében felkeresed orvosodat, már csak saját magad magad megnyugtatására is.

Persze nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, hiszen ha a felsoroltak csak egyszer-egyszer fordulnak elő, még nem okozhatnak galibát. Ha azonban rendszeresen, minden ok nélkül jelentkeznek, érdemes alávetni magad egy kivizsgálásnak, hogy kiderüljön, mi okozza a baj(oka)t, és időben elkezdhesd a megfelelő kezeléseket.

Hányás, hasmenés

A hányás, hasmenés nem csak veszélyes, de kellemetlen is, hiszen a mindennapi élet minőségét is veszélyezteti. Néha-néha mindenkivel megesik, hogy rakoncátlankodik a gyomra, de ha ez már olyan gyakran jelentkezik, hogy ehhez kell igazítani a napi teendőidet, érdemes ellátogatnod egy kivizsgálásra.

Étvágytalanság

Persze mindenkinek más az étvágya, és nem kell aggódni, ha te eddig is kevesebb ételt fogyasztottál, hiszen számodra az a természetes. Ha azonban mindig is jó evő voltál, és ez mostanában megváltozott, ideje utánajárni, hogy mi lehet ennek az oka. Ha a lelki okokat kizártad, a testi problémáknak is utána kell járni.

Fogyás

Persze mondhatnád, hogy az előző két tünet egyenes arányban áll a fogyással, de mégsem minden eseten járnak kézen fogva. Előfordul ugyanis, méghozzá igen gyakran, hogy a beteg indokolatlan módon jelentős súlyveszteséget tapasztal úgy, hogy az étvágya is rendben, és az emésztési problémái sincsenek. Ez sem túl biztató, és nem is normális jelenség.

Savasodás

A szervezet elsavasodása nem csak az emésztőrendszer, de az egész szervezet számára óriási veszély. Az állandó fáradtságtól, elcsigázottságtól egészen a rák kialakulásáig okozhat bajokat, ha nem kezdesz el időben foglalkozni a problémával. Muszáj sokat mozogni, és sok folyadékot inni ahhoz, hogy lehetőséget adjunk a szervezetünknek arra, hogy természetes módon távozzanak a savak.

Hastáji fájdalmak

Eléggé egyértelmű jelzés az, ha rendszeres fájdalmaink vannak. Ha fáj valami, arra mindig oda kell figyelni, hiszen a fájdalomcsillapítás csak a tünetet szünteti meg, de mint tudjuk, egyedül az okok feltárása vezet eredményre. Mindenesetre ha gyakran, minden ok nélkül görcsöl a hasad, szúr az oldalad, fáj a gyomrod, menj el orvoshoz, és derítsd ki, mi lehet a háttérben.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X