Főoldal > EGÉSZSÉG > Mire jó a korpa?

Mire jó a korpa?

búzakorpaegészségemésztésgabonagabonaféleimmunrendszerkorparostrosttartalomzabkorpa
0

Írta: and

A korpa a gabonafélék őrlésekor keletkező melléktermék. Elsősorban takarmányozásra használják, ám kedvező élettani hatása az emberi táplálkozásban is szerepe van.

Leginkább terméshéj és csírarészekből, illetve az ezekhez tapadt lisztből áll. Különösen gazdag étkezési rostokban, esszenciális zsírsavakban, jelentős mennyiségű keményítőt, fehérjét, vitaminokat és fontos ásványi anyagokat is tartalmaz. A korpa mindenféle gabonaféléből előállítható, beleértve a rizst, búzát, kukoricát, árpát, rozst, zabot és a kölest is.

Gazdag rosttartalom

Élelmi rostban olyannyira gazdag, hogy alkalmas a rosthiányos táplálkozás kialakulásának megelőzésére. Segítségével csökkenthető a koleszterinszint is. A szív és érrendszeri problémák fő oka az érszűkület és a magas vérnyomás, így akit érint, érdemes az állati zsíradékok csökkentése mellett beiktatni az étrendjébe a korpát.

Ha az étrendedben sok a finomított élelmiszer, de kevés az összetett szénhidrát, a szervezet nem jut elegendő élelmi rosthoz. Ezek hiánya székrekedést, vastagbélgyulladást, vagy akár vastagbélrákot is okozhat. A rostok fogyasztása védelmet nyújthat a rák ellen is, mivel a belekben található baktériumok rövid láncú zsírsavakká alakítják a rostokat, ezzel energiát biztosítva szervezetednek és máris védelmet nyújt az egész testnek.

A korpával gyakran gazdagítják a kenyérféléket és a reggeli gabonaételeket. A fogyókúrázók körében is igen népszerű, mivel gátolja a zsírok és a szénhidrátok felszívódását. A legelterjedtebb a búzakorpa és a zabkorpa. Ezt a népszerűségét pedig a hatékonyságának köszönheti.

korpa1.jpg ()

Búzakorpa a reggelihez

A búzakorpa jótékony hatásáról először 1972-ben szólt egy angol orvos. Azóta az is kiderült, hogy egy egészséges felnőtt napi rostadagja 25-35 gramm naponta. Amit viszont elfogyasztunk, az mindössze 5-10 gramm, így mindenképpen szükség van a nagyobb odafigyelésre. A búzakorpával bevitt növényi rostok segítenek abban, hogy megszűnjenek a bélpanaszok, elmúljon a székrekedés. A fokozott rostfogyasztás csökkenti az inzulinigényt, a hirtelen vércukor emelkedést és vércukorszint ingadozást, így a cukorbetegséggel küzdők számára is nagy segítség. Fontos, hogy amikor korpát is eszel, gondoskodj a fokozott vízbevitelről is.

A legjobb, ha reggeli étkezésbe iktatott be. Adj két teáskanál korpát egy kis pohár élőflórás joghurthoz, egy héten keresztül mindennap. Majd a második héten növeld az adagot 3 teáskanálnyira. Az optimális rostmennyiség mindenkinél más, és ennek az ideális elosztását érzékelni fogod.

Zabkorpa az emésztésért

A zabkorpa egyik legcsodálatosabb tulajdonságát – a búzakorpához hasonlóan – szintén az emésztőrendszerben fejti ki. Amellett, hogy védi a gyomor és a bél nyálkahártyáját, segít a bélrenyheség felszámolásában. Sokoldalú élettani hatása segít az egészséges táplálkozás kialakításában. Csökkenti a koleszterinszintet, gátolja a zsírok és a szénhidrátok felszívódását. Keverd össze gyümölcsökkel és az isteni püré nem csak laktató, de egészséges tízórainak fog számítani.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X