Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 durva baktériumtanya – vigyázz velük!

10 durva baktériumtanya – vigyázz velük!

baktériumbetegségegészségfertőzéskosz
0

Írta:

Talán meglepő, de a közvetlen környezetünk tele van olyan használati tárgyakkal, amelyek baktériumok és vírusok melegágya – tudd meg, mik ezek, és hogy lehet ezeket a felületeket tisztán tartani.

 

A kórokozók (baktériumok, vírusok és a többi mikroorganizmus) mindenhol ott vannak, az otthonodban, az irodádban és az autódban is. Szerencsére 99 százalékuk teljesen ártalmatlan. De a maradék 1 százalékuk kellemetlen és határozottan veszélyes: ezek a kórokozók többféle betegséget okozhatnak sima megfázástól akár életetveszélyes fertőzésig.

1. Konyhai csap

A konyhai csap végén lévő fém egy igazi bacilusmágnes. A folyóvíz miatt a mindig nedves környezetben kedvező feltételekkel szaporodnak a kórokozók.  Ráadásul a csapvíz messze nem steril, és ha a csap végét piszkos vagy ételmaradékos ujjakkal fogod meg, a baktériumok azonnal megtelepednek rajta – állítják kutatók.

Hogyan tartsd tisztán: hetente egyszer vedd le a csap végét, és fertőtlenítsd, majd tedd vissza, és pár percig folyass át rajta vizet, mielőtt újra használod.

2. Konyhai szemetes

Az előző napi vacsorádon megtelepedett baktérium könnyen az aznapi ételeden vagy edényeden landolhat, ha nem vagy elővigyázatos. A nyers csirke vagy spenót, amelyet megmosol a vacsorához, tele van veszélyes baktériumokkal, amelyek bármilyen korosztályt megbetegíthetnek. Gyakran több mint félmillió baktérium tenyészik a mosogatóban és a kukában – ezerszer annyi, mint amennyi egy átlagos vécécsészében. Bár a fém részeken el lehet pusztítani őket, a résekben és a nyálkás pedálon nagyon szeretnek szaporodni. Vagyis a szemetesed a baktériumok melegágya, és megfertőz bármit, amivel hozzáérsz: az edényeket, konyhai eszközöket, de akár a kezed is.

Hogyan tartsd tisztán: Legalább egyszer egy héten mosd le szemetest fertőtlenítőszerrel: a szappan és a víz most nem elég.

3. Lábtörlő

A lábtörlő nem csak a vendégeidet üdvözli, hanem a cipőtalpukat is. Egy kutatás szerint a cipők közel 96 százalékán található fekáliaból származó baktériummaradvány. A bejárati ajtó melletti terület a házad legpiszkosabb része. Ha egy bacilus megtelepszik a lábtörlődön, minden alkalommal amikor rálépsz, zöld utat adsz neki a lakásba. 

Hogyan tartsd tisztán: hetente egyszer fertőtlenítsd le a lábtörlőt, szatyrokat és ételt pedig ne tegyél a lábtörlőre.

4. Porszívó

A porszívó mindent felszív a porzsákba, így a bacilusokat is, kellemes atmoszférát nyújtva a növekedésüknek. A kefe és a porzsák szintén a baktériumok melegágya. Egy kutatás szerint a porszívók keféjének 13 százaléka pozitív lett az E-coli tesztre, ami azt jelenti, hogy akárhányszor végigmész a lakáson, ezeket a bacilusokat terjeszted.

Hogyan tarsd tisztán: gyakran cseréld a porzsákot, de ne a lakásban, hanem a szabadban, hogy a bakériumfelhő ne jusson vissza a szobákba. A porszívó belsejét is fertőtlenítsd, és hagyd a levegőn megszáradni.

tiszta2.jpg ()5. Konyharuha

Azt biztosan tudod, hogy a mosogatószivacson veszélyes baktériumok telepednek meg, de a konyharuha is ugyanolyan veszélyes lehet. Egy kutatás szerint a konyharuhák 7 százalékán telepedett meg súlyos bőrbetegséget okozó baktérium. A konyharuhán megtelepedhet még E-coli és egyéb veszélyes baktérium is. Ennek oka, hogy a konyharuhát akkor is használjuk, ha kiömlik valamilyen ital vagy étel, majd utána elfelejtjük kimosni.

Hogyan tartsd tisztán: A kiömlött dolgokat inkább papírtörlővel távolítsd el, konyharuhával csak elmosogatott edényeket törölj szárazra. Legalább heti kétszer cserélj konyharuhát, és mosd ki forró vízben fertőtlenítőszerrel.

6. Autó műszerfala

A műszerfal az autóban a második leggyakoribb hely, ahol a baktériumok és a penész megtelepedhet. Amikor a levegő  – amely penészspórákat és baktériumokat hordoz – átmegy a ventillátoron, a műszerfalra ér, ahova odafújja a spórákat és a bacilusokat. Miután a műszerfalat éri a legtöbb napsütés, és sokáig meleg marad, prímán tudnak szaporodni.

Hogyan tartsd tisztán: gyakran töröld át a kocsid belsejét fertőtlenítő kendővel. Légy méginkább körültekintő az allergiaszezonban, a penész asztmát is okozhat.

7. Szappanadagoló

A nyilvános illemhelyek 25 százalékában a szappanadagolók főleg fekália baktériummal szennyezettek. Ezeknek a tartóknak a nagy részét sosem tisztítják, és ahogy az alját piszkos kézzel sokan megfogják, baktériumok millióinak folyamatos táptalajt biztosítanak.

Hogyan tartsd tisztán: Minden kézmosáskor 20 másodpercig folyamatosan dörzsöld a kezed forró szappanos vízzel, és használj alkoholos kézfertőtlenítőt is.

8. Éttermi ketchup és egyéb szósz adagolók

Ezek az asztalon lévő szószos flakonok mocskosabbak, mint gondolnád. Nagyon ritka az az étterem, ahol rendszeresen fertőtlenítik ezeket az palackokat. És a valóság az, hogy evés előtt nagyon kevesen mosnak kezet. Így te hiába vagy gondos, az illető, aki előtted öntött kechupot az ételére, valószínű, hogy nem volt az, így a bacilusok a te sült krumplidból lakmároznak.

Hogyan tartsd tisztán: Töröld le fertőtlenítő kendővel a flakont mielőtt megfogod. Ha szalvétával fogod meg az nem segít, mert a kis lyukakon átjutnak a kórokozók.

9. Hűtőajtó

Rendszeresen takarítod a hűtőd belsejét? Az bizony nem elég. Egy kutatás szerint a hűtőajtók 83 százalékán penész található, amely minden ajtónyitással a hűtő belsejébe jut, gondot okozva az allergiásoknak, valamint megfertőzi az ételeket is.

Hogyan tartsd tisztán: Legalább hetente egyszer töröld le a hűtőajtót fertőtlenítővel.

10. Mobiltelefon

Te is mindenhova ledobod a mobilod? Rengeteg kutatás bizonyítja, hogy a mobiltelefonokon milliónyi, bőrfertőzést, szemgyulladást és szalmonellát okozó baktérium telepszik meg. Ráadásul az elektronikai eszközeinket legtöbbször bőr vagy műanyag tokban tároljuk, amely ugyan megvédi őket, de mögé rengeteg kórokozó tud elbújni.

Hogyan tartsd tisztán: Heti rendszerességgel töröld le fertőtlenítő kendővel, és figyelj hova teszed le a személyes tárgyaidat.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X