Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 meglepő dolog, ami miatt késhet a gólya

4 meglepő dolog, ami miatt késhet a gólya

gyermekmeddőségterhességvárandósság
0

Írta:

Tiszta sor, hogy az olyan nőgyógyászati problémák, mint a PCOS vagy az endometriózis, terméketlenséget okozhatnak. Ám ennél jóval hétköznapibb dolgok is könnyen hátráltathatják a teherbeesést. Fogadjunk, hogy ezekre nem is gondoltál!

Mesterséges fény

A mobilok és tabletek képernyőjének mesterséges világítása az alvászavarok mellett a nehezebb teherbe esésért is felelős lehet. Mindkét baj hátterében a csökkent melatonin-termelődés áll – ez a hormon felelős ugyanis a jó alvásért, valamint nők esetében a petesejtek oxidatív stresszel szembeni védekezéséért is. Ha babát terveztek, tiltsátok ki a digitális kütyüket a hálószobából, és törekedj rá, hogy meglegyen a napi 8 óra zavartalan alvásidő, így a belső órád hamarosan helyreáll, és a petesejtek újra biztonságban érezhetik magukat.

Felhős idő

Egy 2015-ös belga kutatás azt vizsgálta, hogy az időjárás milyen hatással van a fogantatásra. A szakértők meglepő eredményre jutottak: azok a nők, akik sokat tartózkodtak a friss levegőn napsütéses időben, 5 százalékkal nagyobb eséllyel estek teherbe. Ennek oka is a melatonin-termelésre vezethető vissza, emellett a D-vitaminok is szerepet játszhatnak az egészségesebb petesejtek termelődésében. Élvezd ki a tavaszi napsugarakat!

Síkosító

Elméletben simává varázsolja az utat a teherbe eséshez, a gyakorlatban azonban sokszor fordítva „működik”, és lelassítja a spermiumokat, amik így sokkal nehezebben jutnak el a petesejtekhez. Pedig, mint tudjuk, épp ez a nagy találkozás lenne a cél… Bár nem közvetlenül hat a női termékenységre, ha családbővítésen töritek a fejeteket, egy ideig mellőzzétek ezt a segédeszközt, és kérd meg a párodat, hogy inkább hosszabbítsátok meg az előjátékot!

A teljes cikket keresd a Wellness magazin 2016. márciusi számában!

 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X