Főoldal > EGÉSZSÉG > Meggylével az alvásproblémák ellen

Meggylével az alvásproblémák ellen

álmatlanságalvásbetegségegészségfájdalomfinomgyulladásgyümölcsmeggymeggylépihenés
0

Írta:

Unod már a kamillateát és egyáltalán nem kívánod? Semmi gond, a legújabb kutatások során ugyanis kiderült, hogy már napi 2 pohár meggylé fogyasztása is közel másfél órával növeli az alvással töltött időt éjszakánként.

 

A Louisiana Állami Egyetem kutatói 7 álmatlanságban szenvedő idősebb felnőttet vontak be vizsgálatukba. Napi 2 pohár meggylét itattak velük két héten át, majd ezt az időszakot követte két gyümölcslémentes hét, amit további két hét zárt placebo itallal. A meggylé fogyasztása a látszatkészítménnyel összehasonlítva átlagosan 84 perccel növelte az alvással töltött időt éjszakánként.

meggyle2.jpg ()

A meggylé természetes forrása az alvási ciklust irányító melatonin hormonnak és a triptofán aminosavnak, indokolta meg a hatást a tanulmány társzerzője, Frank L. Greenway. A proanthocyanidin, avagy a meggyben található rubinvörös pigment olyan enzimet tartalmaz, amely csökkenti a gyulladást és képes meghosszabbítani a triptofán hatását a szervezetben. A Montmorency meggy fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen ez a fajta különösen bővelkedik a jótékony hatású összetevőkben.

Greenway becslése alapján minden harmadik 65 év feletti amerikai álmatlanságban szenved, amelyet akkor állapítanak meg, ha az alvászavarok több, mint három éjszaka jelentkeznek egy héten. A kutatók szerint a meggylé sokkal biztonságosabban növeli a minőségi alvás mennyiségét, mint a gyógyszerek, amelyek nem mentesek a mellékhatásoktól. Az idős kori gyógyszerszedés összefüggésbe hozható például az elesések négyszeres gyakoriságával, ami műtéti beavatkozást igénylő csonttöréshez vezethet.

Nem vagy meggypárti? Próbáld ki a kivit! Két kivi fogyasztása lefekvés előtt 13%-kal növeli az alvás idejét és 29%-kal csökkenti az éjszaka közepén történő felébredést már négy hét után, került ki egy friss kínai kutatásból. Ha nem vagy jó alvó, iktasd be a hínár fogyasztását is, az óceán zöldsége magas Omega-3 DHA-ban, így, egy gyerekeken végzett kísérlet alapján, egy teljes órával kitolja az alvás idejét, az Oxford Egyetem tanulmánya szerint.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X