Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 gyors egészségtipp, ha időhiányban szenvedsz

7 gyors egészségtipp, ha időhiányban szenvedsz

egészséggasztrogyorsidőhiány
0

Írta:

Ismered az alap wellness szabályokat: elegendő alvás, sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás, rendszeres mozgás stb. De elfoglalt vagy. Igazán elfoglalt.

Az, hogy meditálj, mielőtt bezuhansz az ágyba, legalább olyan elképzelhetetlen, minthogy bekopog egy tündér az erkélyajtódon és teljesíti az összes kívánságod. Mielőtt végleg feladnád az egészséges életmódra való törekvést, hasznosítsd az alábbi hatékony, mentő megoldásokat.

Ami ideális lenne: egészséges harapnivaló fogyasztása edzés előtt

Mentő megoldás: ha nincs időd igazán egészséges ételt készíteni edzés előtt, akkor vesd be az alábbi gyors snackeket. 

Egyél meg egy zabból készült energiaszeletet vagy készíts olyan fehérjeturmixot, amely elegendő mennyiségű szénhidrátot is tartalmaz. Ha még erre sem jut időd, akkor dobj be a táskádba egy sportitalt, amely szénhidráthoz és elektrolithoz juttatja a szervezeted, így bírod majd energiával az edzést, evés nélkül is.

Ami ideális lenne:  alapos bemelegítés edzés előtt

Mentő megoldás: kezdd az edzést lassan és csak fokozatosan növeld az intenzitást.

A bemelegítés fő célja, hogy elkerüld a sérüléseket és maximalizáld az edzés hasznát. Kezdj mindig kisebb súlyokkal, vagy kevésbé intenzíven, míg készen nem áll a szervezeted a keményebb munkára.

Ami ideális lenne: nyújts közvetlenül edzés után

Mentő megoldás: nyújts később aznap

Egymástól igen eltérő elméletek és kutatások születtek a témában, jelenleg nem tisztázott, hogy a napnak pontosan mely időszakában érdemes nyújtani, tehát nem baj, ha nem jut rá időd rögtön edzés után. A nyújtás nagyon fontos, de néhány kutatás kifejezetten hangsúlyozza, hogy előnyös, ha a nyújtás el van választva az edzéstől. Arra azonban figyelj, hogyha később nyújtasz, akkor előtte melegítsd be a tested!

Ami ideális lenne: mindennap elegendő gyümölcs és zöldség fogyasztása

Mentő megoldás: következő nap újra iktasd be a gyümölcsök és zöldségek fogyasztását

Az ajánlott napi tápanyagmennyiség függ az életkortól és az aktivitási szinttől, de nem alakulhat úgy minden egyes napunk, hogy el is tudjuk fogyasztani a kívánt értéket. Nem nagy probléma, ha egy nap nem sikerül elegendő gyümölcsöt és zöldséget magadhoz venni. A felnőtt szervezet képes 2-3 napra elraktározni a tápanyagokat, így, ha épp nincs lehetőséged aznap zöldséget enni, pótold a következő nap. Ha egyszerűen nem jutsz hozzá zöldséghez, helyettesítheted rostdús almával is. 

zene2.jpg ()Ami ideális lenne:  ne egyél 2-3 órával lefekvés előtt

Mentő megoldás: egyél egy könnyű vacsorát

A friss kutatásokból kiderült, csak mítosz, hogy az esti evés jobban hizlal (az egész napos kalóriabevitel számít), de a késő esti táplálkozás emésztési problémákhoz vezethet. Hogy megkönnyítsd az emésztést és elkerüld a túlevést, fontosabb, hogy mit és mekkora adagot eszel, mint az, hogy milyen későn teszed azt. Válassz tápanyagban gazdag ételt, és egyél addig, amíg már nem vagy éhes, ne akkor fejezd be, amikor már tele vagy. Ha későn érsz haza, dobj össze olyan könnyű vacsorát, amely fehérjében, rostban és egy kis egészséges zsírban gazdag, akár a csirkesaláta avokádóval.

Ami ideális lenne: naponta meditálsz

Mentő megoldás: hallgass inspiráló vagy relaxáló zenét

A meditáció csökkenti a stresszel együttjáró betegségek kialakulását, de a zenehallgatás is hasonlóan hatásos. Segít, hogy elszakadj a realitástól, átkapcsolja az elmét pozitív és elmélkedő üzemmódba. Csökkenti a stressz hormonokat és növeli a jó érzést adó endorfinokat.

Ami ideális lenne: kikapcsolod a laptopot és a mobiltelefont szabadság alatt

Mentő megoldás: limitáld az e-mailek nézegetését

A digitális detox, azaz, amikor távol tartod magad az e-mailektől és a közösségi médiától, szükségszerű és egészséges, tartják a pszichológusok. Ha nem tudod teljesen áramtalanítani az elektronikus készülékeidet, akkor jelöld ki, hogy mikor és meddig ellenőrizheted őket. Napi 2 alkalomnál ne legyen több, és akkor is csak 5-10 percre feledkezz bele, kizárólag a legszükségesebb e-mailekre válaszolj.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X