Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 dolog, amit a tartásod elárul rólad

10 dolog, amit a tartásod elárul rólad

csípőegészséggerincpocaktartás
0

Írta:

Figyelj oda a testtartásodra, ismerd fel az árulkodó jeleket!

Nehézkes mozgás

Ha nap mint nap a gép előtt görnyedsz, és keveset mozogsz, egy idő után észre fogod venni, hogy a térdízületeid megsínylik a nem megfelelő súlyeloszlást. Ilyenkor az inak meglazulnak és túl tággá válnak, ami irtó kellemetlen ízületi gondokhoz és visszérhez is vezethet. Óránként 10 percre állj fel az asztaltól, és mozgasd át a tagjaidat, valamint ne hagyd ki az edzéseket sem.

„Súlyos csípő”-szindróma

A„súlyos csípő” (vagyis az, amikor a csípőre rakódnak a zsírpárnák) a lábat is extra terhelésnek teszi ki, aminek sok kellemetlen következménye lehet. Tehát ha a csípőd „elburjánzik”, ideje valami szuper popóformáló gyakorlatsort választanod, hogy tehermentesítsd a tested.

Kiálló pocak

Ez bizony sajnos azt jelenti, hogy a kötőszöveteid kissé feladták a harcot, és nem tartják tovább az őket feszítő súlyt. Elő a hasizomgyakorlatokkal, mert csak néhány hét, és az izmok újra megerősödhetnek annyira, hogy a pocakod kellően visszahúzódjon.

Kidomborodó has

Nem ugyanarról beszélünk, amiről az előbb, hiszen kidomborodó hasa annak is lehet, aki különben nádszálkarcsú, viszont nagyon görnyedten tartja magát. Ezért ha minden gombóc fagyitól dudorodni kezd a hasad, ideje megerősíteni a hátizmaidat és gerincedet. A gerincjóga vagy az úszás a legjobb választás!

Lógó fenék

Mindannyiunk rémálma, és bármilyen hihetetlen, nem elsősorban a sok csokinak köszönhető. Ha a feneked íve megereszkedik, az azt jelzi, hogy a hátizmaid nem eléggé erősek, hogy megtartsák a súlyt, és ez valójában nem a súly nagysága miatt van. A löttyedt popót tehát akár háterősítő súlyzógyakorlatokkal is kicselezheted.

Kiforduló térd

Ha a tükör előtt állva észreveszed, hogy az egyik térded mintha kissé kifelé állna, sajnos megint a csípő a ludas: a meggyengült külső és belső izmok a combodban úgy állnak ellent a rájuk nehezedő súlynak, hogy a térdedre terhelik, ami ettől deformálódni fog. Ajánljuk a pilatest, a fitnessball-t és minden olyan mozgást, ami a combizmok megerősítését célozza.

tartas2.jpg ()

Az egyik vállad feljebb van a másiknál

Ahogy régen az iskolatáskát, ma a laptoptáskát vagy a retikült hordjuk mindig egy oldalon, ami nem tesz jót a hátizmainknak. Érdemes váltogatni a két oldalt, hátizom-erősítő gyakorlatokat végezni, és ügyelni arra, hogy ne cipeljünk hosszú ideig nagy súlyt csupán az egyik vállunkon.

Lehorgadt vállak

A görnyedtségnek közvetlenül a túlfeszített hátizmok és a gyönge mellkas az oka, közvetetten pedig persze az ülőmunka. Rengeteg olyan gyakorlatot találsz az interneten, amiket akár az irodai mosdóban is elvégezhetsz, mert nem kell hozzájuk más, mint egy fal és egy ajtó, a hatásuk azonban fantasztikus.

Előreálló fej

Hogyha kezdesz kicsit E.T.-re hajazni az előrebukó nyakaddal, nézz utána a nyakizmot erősítő gyakorlatoknak, mert ilyenkor pont ez a gond: a nyakizmaid megnyúltak és meggyengültek, ezért nem tartják már meg a fejed súlyát. Jógázz, vagy próbálj ki kimondottan erre a problémára készült gyakorlatsorokat.

A csípőd egyik fele lejjebb van

Ebben az esetben sajnos meggyengült a gluteus medius nevű, nagyon fontos izomcsoport, ami a csípő és a térd izmait fogja össze. A pilatesben például sok olyan gyakorlat van, ami segíthet ezen, de bármi mással is kísérletezhetsz, a lényeg, hogy a comb- és csípőizmaid legyenek a középpontban.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X