Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 tünet, ami méhnyakrákra utalhat

10 tünet, ami méhnyakrákra utalhat

betegséggyógyulásjelekméhnyakméhnyakráknőgyógyászati problémaráktünet
0

Írta:

Az elmúlt 40 év során nők egyre nagyobb százalékban halnak meg méhnyakrákban. Sajnos ennek a betegségnek nagyon sok és nagyon különböző tünete van, éppen ezért nehéz felismerni. A legfontosabb, hogy, figyelj a testedre és a jelekre.

A korai stádiumban persze minden tünet felismerése nehéz, hiszen néhány tünet teljesen függetlennek is tűnhet a betegségtől. Mégis megmutatjuk a 10 leggyakoribb tünetet.

1. Hüvelyi folyás

A folyás természetesen normális dolog. De fontos, hogy ismerd a tested, a színe vagy szaga megváltozott, akár a rák egyik jele is lehet.

2. Kényelmetlen érzés vizelés közben

A méhnyakrák szempontjából nagyon fontos odafigyelned a vizelésedre. Talán a legfontosabb tünet az, hogy vizelés közben kényelmetlenül, rosszul érzed magad. Az ilyenkor fellépő szúró érzés arra utalhat, hogy a rák elérte a húgyúti területeket is és orvosra van szükséged.

3. Szabálytalan menstruációs ciklus

Az nem baj, ha a menstruációs ciklusod hosszabb vagy rövidebb 28 napnál, az azonban már igen, ha megváltozik a beállt rutinja. Ha ez megtörtént, mindenképp beszélj egy orvossal.

4. Kismedencei fájdalom

A menstruáció alatt természetes, ha kismedencei fájdalmat érzel, ezzel nincs is baj. A baj akkor van, ha a fájdalom nem múlik el akkor, amikor egyébként szokott a menstruációt követően. Ha a fájdalom hosszú időn át tart, esetleg erősödik is, azonnal fordulj orvoshoz.

5. Megmagyarázhatatlan fáradság és fogyás

Ezt a tünetegyüttest ugyan számtalan dolog okozhatja, mégis oda kell figyelned. Az egészséges vörös vérsejtek száma csökken a rák következtében, ettől vérszegény leszel, ami fáradtabb, kimerült és sovány állapothoz vezet.

6. Hátfájás

A méhnyakrákos betegek 80%-ánál jelentkezett ez a tünet. A hátfájás azonban sok mindennek a következménye, tünete, ezért fenntartásokkal hozd kapcsolatba a rákkal.

7. Kényelmetlen az együttlét

Más tünetek fájdalommal járnak, ebben az esetben azonban csak az a „valami nincs rendben” érzés jelentkezett a betegeknél. Nehéz megmagyarázni, egy-egy tünet miért jelentkezett, de az biztos, hogy arra utalnak, valami gond van a szervezettel.

8. Szabálytalan vizelés

A vizelési panaszok a méhnyakrák első tünetei között jelentkeznek. Ha megváltozott a vizelés szokásod, többször vagy kevesebbszer kell menned, mint korábban, ha véres a vizeleted, akkor bizony orvosra van szükséged, mégpedig sürgősen.

9. Szokatlan vérzés

Ez a leggyakoribb tünete a legtöbb rákos megbetegedésnek. Menj el az orvosodhoz, ha a menstruációs ciklus vagy szexuális együttlét után vérzel. A menopauzán átesett nők esetében ez a tünet talán egy kicsivel feltűnőbb.

10. Fájó láb

Ez a tünet a betegség korai szakaszában jelentkezik. A problémát megint a vörös vérsejtek hiánya, csökkenése okozza. Azonban itt is elmondható, hogy a nagyon sok dologtól fájhat, sajoghat a lábad, nem kell egyből a legrosszabbra gondolni.

Fotó: 123RF

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X