Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 veszélyes összetevő, amit sose fogyassz

10 veszélyes összetevő, amit sose fogyassz

adalékanyagösszetevőveszélyes
0

Írta:

Kerüld el messzire a kukoricaszirupot és a karamellt tartalmazó termékeket!

A feldolgozott élelmiszerek fogyasztása összefüggésben hozható olyan egészségügyi problémákkal, mint a rák, a hiperaktivitás, a szívbetegségek, a szédülés, a fejfájás, a cukorbetegség, a szorongás, az elhízás és a depresszió, hogy csak párat említsünk. Azonban nehéz elkerülni őket, mert még az egészséges és diétás címkés ételek is szép számmal tartalmazzák őket. Most megtudhatod, melyik a 10 leggyakoribb és legkárosabb összetevő!

Aszpartám

Ez a mesterséges édesítő szinte minden olyan termékben megtalálható, aminek diétás vagy cukormentes van a címkéjére írva. A light kóla, a rágógumi, a diétás desszert, a müzli szeletek, a multivitaminok, sőt a fogkrémek egyik fő összetevője. Az aszpartám, a többi édesítőszerhez hasonlóan, szoros összefüggésbe hozható az olyan egészségügyi problémákkal, mint az elhízás, a fejfájás és a rákos betegségek. Felborítja a jó- és a rossz bélbaktériumok egyensúlyát, amely az anyagcserére és a közérzetre is káros hatással van.

Magas fruktóz-tartalmú kukoricaszirup

A magas fruktóz-tartalmú kukoricaszirup szinte minden feldolgozott élelmiszerben megtalálható. Nem hiányozhat a kenyérből, a joghurtból, a salátaöntetből és a müzlikből sem. A máj számára valóságos méreg, túlzott bevitele inzulinrezisztenciához vezet, növelve a cukor- és a szívbetegségek kockázatát.

Nátrium-glutamát (MSG)

A glutaminsav nátriummal alkotott sója ízfokozóként főleg a kínai ételekben, a chipsben, a fűszerkeverékekben és a fagyasztott ételekben található meg. Ez az adalék migrént okoz, illetve mivel 21%-a nátrium, így jelentősen hozzájárul az amúgy sem alacsony nátriumbevitelhez.

Transzzsírok

A feldolgozott élelmiszerekben, mint a margarin, a chips, a kekszek és a gyorsételek, található transzzsírok meghosszabbítják a lejárati időt és javítják az ételek állagát. Azonban fogyasztásuk szoros összefüggésbe hozható a szív- és a cukorbetegséggel. Szerencsére már a gyorséttermek és a vendéglők is felismerték egészségkárosító hatását, és igyekeznek kivonni a transzzsírokat az ételeikből.

Ételfestékek

A gyümölcslevekben, a fagylaltban, a cukorkákban, sőt a sajtokban is sok mesterséges színezék található. Az ételfestékeket a kutatások során összefüggésbe hozták a gyerekek hiperaktivitásával, az állatkísérletek alapján pedig rákkeltő anyagként tartják számon.

Karamell színezék

A széles körűen használt színező megtalálható a kólában, a sörben, a barna kenyérben, a fánkban, a fagyiban és a savanyúságokban. A karamell színezéket gyakran ammóniával dolgozzák fel, rákkeltő 4-metil-imidazol (4MEI-t) vegyületet viszünk be vele a szervezetünkbe.

Szulfátok

Ezek a tartósítószerek és ízfokozók megtalálhatóak a borban, a sörben és a rövid italokban, de hozzájuthatunk az egészségesnek hitt szárított gyümölcsből és a különböző burgonyatermékekből is.  Megközelíthetően a népesség 10%-a érzékenyen reagál a szulfátokra, a szénanáthától egészen az életveszélyes anafilaxis rohamig.

Kálium-nitrát

Ez a szintetikus tartósítószer leginkább feldolgozott hústermékekben található meg, mint a hot dog, a bacon, a löncshús és a füstölt hal. Az állatkísérletek szerint rákkeltő anyaggá alakul át a szervezetben.

BHA és BHT

A butil-hidroxi-toluol (BHT) és a butil-hidroxi-anisol (BHA) tartósítószerként megtalálható például a chipsben, a rágógumiban, a müzliben, a rizsben, a zsírokban és a cukorkákban is. Mindkettő erősen rákkeltő, de leginkább a BHA.

Kálium-bromát

A térfogatnövelő összetevő megtalálható a lisztből készült termékekben: a kenyérben, a péksüteményekben és a wrapokban is. Ez a szervetlen vegyület, a brómsav káliumsója megerősíti a tésztát és lecsökkenti a sütési időt. Fogyasztása azonban vese- és idegrendszeri betegségekhez, illetve emésztési problémákhoz vezethet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X