Bármennyire is egészséges csemege a zeller és a mandula, pár hónapra száműzd az étrendedből!
Már tavasszal jelentkezik az allergiád? Szenvedsz a náthától, nehezebben kapsz levegőt, könnyezel, esetleg be vagy rekedve? Kerüld az alábbi ételeket, amelyek jelentősen felerősíthetik az amúgy is kínzó tüneteket.
Zeller
Tavasszal a nyírfa pollenje okolható azért, ha állandóan fáj vagy kapar a torkod. Az olyan ételek fogyasztása, amelyek hasonló fehérjéket tartalmaznak, megzavarják az immunrendszert, és hasonló tüneteket is generálnak. A zeller kifejezetten súlyosbítja a nyírfára allergiások állapotát. Zellerszár helyett ropogtass répát ebben az időszakban.
Savanyú káposzta
Az erjesztett élelmiszereknek magas a hisztamin szintje, így fogyasztásuk szemviszketéshez, könnyezéshez, orrduguláshoz és szénanáthához vezethet. Ha a pollenek miatt már eleve hasonló tüneteid vannak, az erjesztett ételek tovább erősítik azt. Kerüld a savanyú káposztát, fogyassz inkább szezonális, friss zöldségeket, mint amilyen a spenót.
Mandula
Légy óvatos a magvak ropogtatásával őszig, ugyanis nagymértékben súlyosbítják a tavaszi allergiát. Száműzd egy időre kedvenc uzsonnád, a mandulát, cseréld le egy maréknyi szárított gyümölcsre.
Alkohol
Ha pollenallergiás vagy, ints búcsút az alkoholmámoros tavaszi estéknek. Svéd kutatók ugyanis azt találták, hogy azok, aki asztmától vagy allergiától szenvednek, gyakrabban tüsszentenek és/vagy folyik az orrunk már egy pohár alkohol elfogyasztása után. A jelenség az alkohol magas hisztamin tartalmával magyarázható. A borfogyasztókat érinti leginkább, ugyanis a fehér- és a vörösbor a leggyakoribb kiváltó.
Fotó: Profimedia – Red Dot